Nobelpris kopplat till Pila Pharmas ledande princip för behandling av diabetes

Nobelpriset i fysiologi eller medicin har en koppling till bioteknikbolaget Pila Pharmas ledande teknik. Det skriver bolaget på tisdagen.
Nobelpristagaren Ardem Patapoutian.
Nobelpristagaren Ardem Patapoutian. Foto: AP Photo/Derrick Tuskan/TT
Priset gick till David Julius och Ardem Patapoutian “för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring”. En av de receptorer de hittat är TRPV1-receptorn, som tack vare Julius är känd för att reagera på smärta och smärtsam värme samt för att skapa kroppens sensation av just smärta och värme. Julius bevisade detta genom att skapa en “knock out-mus”, en mus med TRPV1-receptorn borttagen.

Pila Pharma använder TRPV1-receptorn som ledande princip för en ny behandling av diabetes. Detta görs genom en antagonist som blockerar funktionen av receptorn, vilket är tänkt att reglera insulinnivån och få en bättre glukostolerans.

“Det är en fantastisk nyhet att årets Nobelpris går till “vår” TRPV1-receptor. Jag är ett sant David Julius-fan och jag har själv använt hans knock out-möss för att visa på TRPV1:s roll i diabetes genom reglering av insulinnivå och glukostolerans. Detta är resultat som vi har upprepat i människor med typ 2-diabetes. Med Nobelkommitténs erkännande av TRVP1 som ett viktigt molekylärt mål ser vi ännu mer fram emot att ta vår TRPV1-antagonist vidare i fas 2b-tester mot typ 2-diabetes”, säger Pila Pharmas grundare och VD, Dorte X. Gram.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.