Nobelpriset i fysik tilldelas för klimatforskning

Nobelpriset i fysik tilldelas i år Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi för studier av kaotiska och till synes slumpartade fenomen. Det meddelar Kungliga vetenskapsakademin vid en pressträff på tisdagen.
Nobelpriset i fysik tilldelas för klimatforskning - Nobelpriset i fysik
Thors Hans Hansson, Göran K. Hansson, ständig sekreterare för Vetenskapsakademien, och John Wettlaufer, ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien, tillkännager årets Nobelpristagare i fysik under en pressträff på Kungliga Vetenskapsakademien. Tre pristagare delar Nobelpriset i fysik i år för sina studier av kaotiska och till synes slumpartade fenomen. Syukuro Manabe och Klaus Hasselmann har lagt grunden till vår förståelse av jordens klimat och hur vi människor bidrar till dess förändringar. Giorgio Parisi belönas för sina banbrytande bidrag till teorin för oordnade material och slumpmässiga processer. Foto: Pontus Lundahl / TT
”De i år belönade upptäckterna visar att våra kunskaper om klimatet vilar på en solid vetenskaplig grund baserad på en rigorös analys av observationer. Årets pristagare har alla bidragit till att vi numera har djupare kunskaper om egenskaper och förändringar i komplexa fysikaliska system”, säger Thors Hans Hansson, ordförande i Nobelkommittén för fysik.

För Syukuro Manabe, Princeton University, USA och Klaus Hasselmann, Max-Planck-Institut für Meteorologie, tilldelas priset gemensamt ”för banbrytande bidrag till vår förståelse av komplexa fysikaliska system”. De beskrivs ha lagt grunden till vår förståelse av jordens klimat och och hur vi människor bidrar till dess förändringar.

Den andra delen tilldelas Giorgio Parisi, Sapienza Universitá di Roma, ”för upptäckten av hur oordning och fluktuationer samverkar i fysikaliska system från atomära till planetära skalor”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.