Nordea: Inflationsgrytan kokar över – räntan höjs tre gånger i år

Nordea räknar nu med både tidigare och fler räntehöjningar i år.
Nordea Torbjörn Isaksson

Nordea ändrar sin prognos och spår nu en första räntehöjning från Riksbanken i juni med 25 punkter. De räknar också med räntehöjningar i september och november så att räntan i december ligger på 0,75%.

”Det går fort nu. Inflationsgrytan kokar över och centralbankerna signalerar allt snabbare åtstramning av penningpolitiken. Vi ändrade vår prognos på Riksbanken så sent som i mitten av mars. Nu är det dags igen. Orsaken är den höga inflationen i Sverige och i omvärlden samt de nya signalerna från Riksbanken”, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Nordea menar att Riksbanken står inför en betydande omprövning av inflationsutsikterna. Upprevideringen av Riksbankens prisprognoser kan bli den största sedan 2-procentsmålet infördes i mitten på 1990-talet.

Inflationen enligt KPIF exklusive energi väntas enligt banken toppa på över 4% och KPIF-inflationen riskerar bli tre gånger så hög som 2-procentsmålet. Men banken skriver också att ”riskerna överväger för en ännu högre inflation än vår prognos. Till exempel noterar vi att Konjunkturinstitutets inflationsbana är högre än vår”.

Swedbank: Nu höjer Riksbanken räntan

Vidare skriver banken att orsaken till den höga inflationen går att finna i de senaste två årens omfattande ekonomiska stimulanser. Dessutom har pandemirelaterade störningar i de globala logistikkedjorna och kriget i Ukraina adderat till den redan höga inflationen.

”Det är stora krafter i rörelse och det finns en risk att det krävs kraftiga åtstramningar för att stävja prisökningarna”, skriver Torbjörn Isaksson.

Inga höjningar 2023

Riksbanken väntas emellertid avvakta med räntehöjningar under 2023. Detta då priserna bedöms öka långsammare under 2023 och att inflationen därmed sjunker.

Även om inflationsutsikterna är osäkra, med risker på uppsidan, ses dock marknadens prissättning som alltför hög.

”[Vi anser] att marknadens prissättning om en reporänta på omkring 2% nästa år är för hög. Orsaken är helt enkelt att den svenska ekonomin inte skulle klara av en så pass kraftig ränteuppgång”, avslutar Torbjörn Isaksson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.