Nordea: Coronafrossan borde slå mot kronan

Än så länge har den svenska kronan stått emot bra i virusoron på finansmarknaderna, men kronan bör försvagas framöver.

Det säger Martin Enlund, chefsvalutastrateg vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

“Vi är kronnegativa. Det här är en miljö som är bra för säkra hamnar, inte för kronan. Som en liten valuta i en högbetaekonomi borde kronan försvagas”, säger han.

Han säger att globalt inköpschefsindex för februari lär sjunka under 50-strcket nästa vecka, inte minst beroende på en väntad kraftig nedgång för Kinas PMI.

Problemen i Kinas industri lär dessutom kännas i övriga världen 2-3 månader senare, plus att många länder då hinner få sina egna virusproblem.

Martin Enlund noterar att olika länder verkar genomföra olika tuffa åtgärder för att mota coronaviruset, där vissa länder infört gränskontroller och stänger skolor.

“I Sverige uppmanas skolbarn att gå till skolan oavsett var de varit och plan landar från Iran. Man funderar från marknadshåll på vad händer när alla som firat sportlov kommer tillbaka nästa vecka, varav en del varit i de italienska Alperna. Smittan lär spridas ytterligare och det relativt mjuka förhållningssättet gör kanske att Sverige drabbas mer än andra länder”, säger han.

Skulle Sverige drabbas mer än andra länder lär det slå mot kronan, menar Martin Enlund.

“Det finns nedåtrisker de kommande veckorna både från nyhetsskörden om virusspridningen och möjliga friktioner i europeiska försörjningskedjor i tillverkningsindustrin, där det kan bli mer drakoniska åtgärder som till exempel försvårar flygtransporter. Det borde vara negativt för en illikvid högbetavaluta”, säger han.

Kronan har dock än så länge stått emot bra i turbulensen, vilket enligt Martin Enlund delvis kan förklaras av att oljeprisfallet i virusorons spår fått investerare att sälja norska kronor, ofta mot svenska kronor.

“Detta kan ju slå tillbaka och då skulle kronan också kunna tappa av det skälet också”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets