Nordea: Kina accelererar 5G-utrullning

Att Kina nu tilldelat licenser för 5G (i torsdags) signalerar att landet trycker på gasen vad gäller 5G-utrullning. Det skriver Nordea i en sektorkommentar.
Nordea: Kina accelererar 5G-utrullning - 5g-kina-700_binary_6961490.jpg

Nordea räknar med att Ericsson och Nokias volymer som underleverantörer i Kina kommer att begränsas över tid men att trenderna i Europa gynnar de nordiska bolagen.

“Sammantaget tror vi att detta kommer att resultera i ökade globala marknadsandelar för Ericsson och Nokia”, skriver Nordea.

Efter intensiva 5G-tester där alla leverantörer har deltagit, markerar licenstilldelningen startskottet för kinesiska operatörer att rulla ut sina system i stor skala.

“Vi tror att accelerationen av kommersiella utrullningar i Kina år 2020 är lika mycket en politisk markör i det globala 5G-racet som att stödja de inhemska jättarna Huawei och ZTE genom att stimulera hemmamarknaden”, skriver Nordea.

Nordea tror alltså att Huawei och ZTE kommer att ges fördelar i den kinesiska utbyggnaden mot 5G.

“Men utbudsproblem hägrar över Huawei på grund av amerikanska förbud, och därför kommer 5G-utrullningen sannolikt att starta tidigare under fjärde kvartalet, men i en långsammare takt än vad som ursprungligen planerades”, skriver Nordea.

Nordea bedömer att Ericssons och Nokias marknadsandelar i den kinesiska marknaden för radioaccessnät (RAN) ligger på cirka 10 procent vardera, men med lägre marginaler än i övriga värden.

Båda ovannämnda nordiska leverantörer har aktivt deltagit pågående 5G-tester i Kina men ett potentiellt scenario kan bli att Ericsson och Nokias 5G-marknadsandelar i Kina sjunker till cirka 5 procent över tid, enligt Nordea.

Däremot gynnas Ericsson och Nokia av turbulensen kring Huawei i främst Europa då flera operatörer vill minska sitt beroende av den kinesiska leverantören. I Europa lutar operatörer att mer och mer väljer en flerleverantörsstrategi inom radionät vilket öppnar upp för Nokia och Ericsson, enligt Nordea.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.