Nordea: Krisen dämpar räntorna

I och med Rysslands invasion av Ukraina är osäkerheten på finansmarknaderna stor och Riksbanken lär avvakta med att signalera åtstramningar i närtid. Det skriver Nordeas Annika Winsth i sin senaste boränteprognos.
Annika Winsth om att krisen kan dämpa räntorna.
Annika Winsth, chefsekonom Nordea Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

I och med den eskalerande utvecklingen i Ukraina har aktiemarknaderna skakat, energipriser rusat och räntorna har fallit runt om i världen.

”Geopolitiska kriser leder till riskaversion där aktörer på finansmarknaderna söker sig till mindre riskfyllda tillgångar. Ryssland och Ukraina är dessutom viktiga exportörer av energi i form av olja och gas, men också av spannmålsprodukter. Priser på dessa varor har redan rusat och risken är att de fortsätter upp och driver på en redan hög inflation. Blir förloppet utdraget kan prisökningarna bli mycket kraftiga och markant påverka inflationen”, skriver Nordeas chefekonom Annika Winsth i sin senaste boränteprognos.

Hon menar att centralbankerna nu måste väga den höga inflationen mot att krisen dämpar konjunkturen. Nu verkar det som att räntorna kommer att höjas mindre än vad centralbankerna tänkt sig innan invasionen.

Det är dock skillnader mellan centralbankerna, påminner Winsth. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve lär fortfarande höja räntan i mars, exempelvis, om än inte så drastiskt. För den europeiska centralbanken ECB ser det annorlunda ut, där minskade stimulanser kan komma att skjutas på framtiden. Inte heller Riksbanken kommer ha någon brådska att höja räntan i närtid.

”Centralbankerna lär därmed vara något mer försiktiga framöver samtidigt som räntor med längre löptider har fallit tillbaka. Hur riskviljan och därmed efterfrågan utvecklas blir avgörande i närtid för ränteutvecklingen. På sikt, när krisen är bakom oss, lär hög inflation få centralbanker att agera för högre räntor igen”, skriver hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.