Nordea: Lågkonjunkturen blir kännbar – dessa regioner får det tuffast

Nordea har släppt en ny rapport om det ekonomiska läget för Sveriges olika regioner.
Nordea: Lågkonjunkturen blir kännbar – dessa regioner får det tuffast - spector-bostader

Det som konstateras är att lågkonjunkturen kommer bli kännbar i alla delar av landet, men mest i Småland och Västsverige.

Smålandsregionen väntas få det tufft på grund av en större andel industri, vilken nu drabbas hårdast av stigande räntor och hushåll som drar ner på konsumtionen. Byggföretagen är en grupp som uppges ha det tufft nu.

”Det finns många småhusbyggare i Småland och många vittnar om ett väldigt svagt orderläge. Man köper inte nya hus när ekonomin bromsar in”, säger Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector.

Smålands tillväxt väntas backa med -3 procent under innevarande år.

För Västsveriges del handlar det mycket om fordonsindustrin som kämpar med en osäkerhet kring produktionen. Därtill har också utsikterna för byggföretagen kraftigt försämrats här. Tillväxten i regionen väntas bli -2,5 procent under 2023.

Nordea ser vidare att tillväxten också nu minskar med 2 procent i Övre Norrland, en region som varit het när man pratat om industriell revolution genom stora projekt kring grönt stål och batteribolaget Northvolts jättefabrik i Skellefteå.

Bakgrunden till försämringen är att även industriföretagen här nu ser ett globalt sämre läge, enligt Spector.

Stockholmsregionen väntas klara sig bäst, ner 1 procent. Detta beror dels på att byggandet i regionen minskade kraftigt redan 2017 när bopriserna föll, vilket gör att man börjar på en lägre nivå, samt att industrin i Stockholm är mindre konjunkturkänslig på grund av större inslag av läkemedelsindustri och tjänsteexportbolag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco