Laddar

Nordea: Riksbanken fortsätter – räkna med en höjning till

Riksbanken är inte färdig med att höja räntan. Enligt storbanken Nordeas senaste boränteprognos kommer centralbanken höja styrräntan med 25 punkter vid något av sina kommande möten i juni eller september.
Nordea: Riksbanken fortsätter – räkna med en höjning till - WEB_INRIKES
Erik Thedéen.

“Riksbanken hinner få ett till inflationsutfall innan nästa penningpolitiska möte i juni. Såväl Nordeas som Riksbankens bedömning är att inflationen fortsätter ned. Flera av Riksbankens ledamöter vill dock se tydliga tecken på att så är fallet och det går därmed inte att utesluta att styrräntan höjs ytterligare en gång till”, skriver Nordea i en kommentar.

Den svenska kronan lyfts också fram som argument för en till höjning. Kronans utveckling har fortsatt vara negativ under året. Kronan noteras just nu kring 11,55 mot euron, den lägsta nivån sedan 2009. Även utvecklingen mot dollarn är svag.

Nästan om exakt ett år, juni 2024, tror Nordea att räntan ligger på 2,5 procent för att sedan gå ned till 2 procent vid årsskiftet. Det gör att det är tveksamt om man ska binda räntan på längre tider än tre månader, skriver banken.

“Nordeas bedömning är att svensk konjunktur bromsar in så pass mycket att Riksbanken tvingas sänka styrräntan i snabb takt i början av nästa år. Risken är då att hushåll som tagit lån till bunden ränta gör en sämre affär över löptiden.”

Jämfört med idag väntas räntorna stiga marginellt enligt Nordeas 3-månadersprognos. De väntas ligga där under resten av året fram tills sommaren 2024 då de börjar sjunka.

Enligt Nordea är konkurrensen på bolånemarknaden hård på grund av färre bostadsaffärer samt att antalet nya kunder minskat.

“Det är därmed sannolikt att bolåneräntorna inte fullt ut följer med underliggande räntor upp. Det talar för att vi är nära räntetoppen och att varken räntor med korta eller längre löptider stiger nämnvärt framöver.”

Boränta Nordea Idag: 24 maj 2023 3 månader December 2023 Juni 2024 December 2024
3 månader 5,49% 5,65% 5,65% 4,25% 3,95%
2 år 4,74% 4,75% 4,75% 4,55% 4,00%
5 år 4,29% 4,30% 4,30% 4,15% 4,10%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.