Nordea: Riksbanken kan höja med 75 punkter i juni

Nordea tror att Riksbanken höjer räntan med 50 punkter i juni, men utesluter inte en höjning om hela 75 punkter.
Nordea: Riksbanken kan höja med 75 punkter i juni - RIKSBANKEN
Nordeas Torbjörn Isaksson och Riksbanken. Foto: TT

Nordea uppdaterar nu sina prognoser. Storbanken tror nu att räntan ligger på 1,75% vid årsskiftet. Den tidigare prognosen låg på 1,50%. Nordea väntar sig nu att räntan i november höjs med 50 punkter istället för 25 punkter. Prognoserna för juni och september ligger kvar på 50-punktershöjningar.

Dock pekar banken på att det råder stor osäkerhet kring inflationen och att det därför är svårt att förutse tajmingen vad gäller räntehöjningarna. De kan därför inte utesluta en höjning med 75 punkter i juni eller att räntan höjs mellan de ordinarie penningpolitiska mötena.

”Vi förväntar oss att styrräntan kommer höjas med 50 punkter den 30 juni. Den oväntat höga inflationen kommer leda till en kraftigare penningpolitisk åtstramning senare i år än tidigare väntat. De ekonomiska utsikterna blir allt mer osäkra”, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson. 

Nästa år väntas räntan ligga still, mycket på grund av nedgången på bostadsmarknaden och pressen på hushållen.

Vidare menar banken att KPIF-inflationen kommer ligga nära 8% de kommande månaderna. Det finns tecken på att den inhemska inflationen stiger och även tecken på att löneinflationen växlar upp mer än vad centralbanken är bekväm med.

”Huvudscenariot i Riksbankens rapport från april är överspelat. Inflationen har varit högre än väntat och prognosmissarna räknas i procentenheter snarare än i tiondelar. Utvecklingen är mer lik det alternativscenario som Riksbanken presenterade i aprilrapporten där inflationen stiger kraftigt och är av en mer varaktig karaktär. Scenariot innehåller räntehöjningar till 1,50% vid årsskiftet och en reporänta på omkring 2,5% i slutet av 2023”, skriver Torbjörn Isaksson..

Riksbanken väntas dessutom minska sin balansräkning i en snabbare takt än tidigare annonserat. I Nordeas prognos väntas inga förfall följas upp av återinvesteringar från och med det tredje kvartalet. Det innebära att balansräkningen minskar med 36 miljarder kronor ytterligare från det andra halvåret. Under 2023 förfaller obligationer motsvarande 168 miljarder kronor, vilket innebär att balansräkningen väntas minska med sammanlagt 245 miljarder kronor från inledningen av 2022 till slutet av 2023.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.