Nordea: Risk för lägre bostadspriser

Coronaviruset kommer att påverka bostadspriserna, spår Nordeas chefsekonom Annika Winsth. I en ny boränteprognos skriver hon att det finns en tydlig risk för sänkta bostadspriser även om Riksbanken tros hålla nere styrräntan.

“I den miljön lär hushållen bli mer försiktiga. Sannolikheten för att bostadspriserna ska stiga i närtid är i stort obefintliga, medan risken på nedsidan är påtaglig”, skriver Winsth.

Nordea spår nu att reporäntan kommer att ligga kvar på 0,00 procent till och med slutet av 2021, så långt fram som banken i nuläget gör en prognos.

“Vi har redan sett stress i finansmarknaderna där bland annat räntan på bostadsobligationer har stigit. Det fick Riksbanken att agera och öppna upp för stödköp av dessa. Allt för att hålla nere bostadsräntorna för hushållen. Att bostadsräntorna skulle börja stiga i detta läge skulle vara mycket illavarslande”, skriver Winsth.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här