Annika Winsth: ”Den rörliga bolåneräntan nära 6% i juni”

Nordeas chefekonom Annika Winsth spår att Riksbanken höjer styrräntan till 3,75% i juni. Det skulle ge en rörlig bolåneränta på 5,85% enligt bankens nya prognos.
Annika Winsth: ”Den rörliga bolåneräntan nära 6% i juni” - annika-winsth-chefekonom-nordea 2
Annika Winsth, chefekonom Nordea.

”Överraskande hög inflation i januari får Riksbanken att höja styrräntan mer än vad den tidigare signalerat. Det är tydligt att alla ledamöter i direktionen är bekymrade”, skriver Nordeas chefekonom Annika Winsth, i bankens senaste boränteprognos.

I november förra året räknade Nordea med att såväl BNP som den privata konsumtionen skulle falla med 1,8% i år, vilket är ett mycket stort tapp i en historisk jämförelse. Riskerna har nu ökat då Riksbanken förväntas höja räntan mer än vad som låg i den kalkylen.

”Hushåll som har en rörlig ränta bör ta höjd för att bolåneräntan stiger med ytterligare 0,75 procentenheter i närtid”, råder chefekonomen.

En höjning av styrräntan till 3,75% skulle enligt Nordea ge en rörlig bolåneränta på 5,85% i juni. Då underliggande räntor med längre löptider har stigit så talar det även för att bundna bostadsräntor kan komma att stiga i närtid, menar Winsth.

RÖRLIG BLIR GRUNDTIPSET

Efter ytterligare räntehöjningar under våren räknar Nordea med att styrräntan ligger på 2% i november 2024, vilket skulle motsvara en rörlig bolåneränta på 4,20%.

”Det är en snabb nedgång, men det är fortfarande en ränta som ligger långt över nivån före kriget”, skriver Annika Winsth.

Hur man ska göra med bolåneräntorna är dock långt ifrån självklart, menar chefekonomen:

”Grundtipset får nog ändå bli att ligga kvar kort om ekonomin klarar högre räntor i närtid. Risken är annars att räntan binds till en nivå som är fördelaktig på kort sikt, men som redan under nästa vår börjar kosta. För hushåll som har små marginaler och inte kan bära högre kostnader är det rimligt att överväga att binda på ett år. Även om Riksbanken sänker räntan i snabb takt nästa år lär inte priset för att binda på ett år bli särskilt högt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets