Nordiska storbankers samlade nettovinst sjönk något mot fjärde kvartalet

Kreditvärderingsinstitutet Moodys har släppt en rapport om de nordiska storbankerna (Nordea, Danske Bank, SEB, Handelsbanken, DNB och Swedbank) som visar att de sammanlagda vinsterna under första kvartalet sjönk något mot föregående kvartal mot bakgrund av lägre avgifts- och provisionsintäkter.
Banker, Storbankerna
Foto: TT
Den sammanlagda nettovinsten uppgick till 3,7 miljarder euro vilket var 2% lägre jämfört med fjärde kvartalet 2021. Spannet bland de sex bankerna låg på en uppgång för DNB med 22,7% och nedgång med 22,1% för Danske Bank. I förhållande till första kvartalet i fjol steg nettovinsterna med 10,3% med stöd av högre utlåningsvolymer och ökade ränteintäkter.

Rapporterna visar också att intäkterna från avgifter och provisioner sjönk 8,1% under första kvartalet då de svaga finansmarknaderna dämpade aktiviteten. Intäkterna från dessa källor kommer sannolikt, enligt Moodys, att vara oförändrade i år. Intäkterna från kort väntas emellertid stiga i år.

Gällande ränteintäkterna ökade dessa med 3,1% under kvartalet, som en följd av högre utlåningsvolymer. Moodys spår fortsatt tillväxt i utlåningen under 2022 och förutser också högre marginaler till följd av högre räntor i Norge och Sverige.

Kostnaderna var under fortsatt stram kontroll. De samlade kostnaderna ökade 2,5% under första kvartalet, rensat för engångsposter. Moodys räknar med att kostnaderna kommer att öka under 2022 som en följd av ökade svenska skatter och inflation, men bankernas kostnadskontroll kommer vara fortsatt stark.

Vidare bedömer Moodys att bankernas kreditreserveringar, som steg marginellt under första kvartalet, kommer vara fortsatt låga under året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.