Norsk finansman lämnar Core Ventures

Norske finansmannen Christen Ager-Hanssen lämnar styrelsen för riskkapitalbolaget Core Ventures. ”Jag vill investera min tid där jag kan få bäst uppsida på den, just nu är det inte i Core Ventures”, säger han till Ekonomi24. Samtidigt meddelas att även två ytterligare styrelseledamöter, ordföranden Robert Mesterton och Per-Erik Hasslert, lämnar sina uppdrag till förmån för ”andra engagemang”.

I samband med Core Ventures kommande bolagsstämma den 26 april ställer tre av styrelsens ledamöter sin plats till förfogande. Norske finansmannen Christen Ager-Hanssen, före detta Skandiachefen Per-Erik Hasslert och styrelsens ordförande Robert Mesterton, som dessutom är ordförande i Dial Next Group. I samtliga fall åberopas ”andra ökade engagemang” som skäl för avhoppen.

”Jag tror jag kan tala för oss alla när jag säger att vi varit överbelastade den senaste tiden”, säger Christen Ager-Hanssen på telefon från London. ”Jag vill investera min tid där jag kan få bäst uppsida på den. Just nu innebär det att jag ägnar mig åt mitt eget bolag, snarare än jobbar åt riskkapitalkonkurrenter.”

Styrelseavhoppen kan dock ses som ytterligare en förtroendeförlust för det redan krisstämplade Core Ventures. På ett år har kursen sjunkit från 54 kronor till 0,64 kronor, och avhoppen sker dessutom parallellt med att bolagets VD och störste ägare Franco Fedeli planerar två nyemissioner under våren.

”Jag tror faktiskt inte att våra avhopp spelar någon större roll för bolaget. Core Ventures aktiekurs står så lågt att jag inte tror den kan sjunka mycket mer. Tvärtom kan det vara bra att få in nytt blod i styrelsen och revitalisera kunskapen i bolaget. Riskkapitalmarknaden ser radikalt annorlunda ut nu än när vi startade för drygt ett år sedan, och därav behövs det säkert också nya former av kompetens”, säger Christen Ager-Hanssen.

Du och Franco är ju gamla kompisar, ni har inte blivit osams på grund av hans sätt att sköta bolaget då? ”Nej, nej, vi åt middag tillsammans så sent som igår här i London. Jag respekterar honom oerhört mycket, Franco har ’staying power’ vilket är vad som krävs i tider som dessa. Jag är inte ett dugg imponerad av riskkapitalister som plöjer ner en massa pengar i en marknad i uppgång, det är när tiderna blir tuffare som det visar sig vilka som verkligen har vad som krävs.”

Du verkar själv ha rätt gott om den varan. Så sent som för två månader sedan begärdes du i konkurs i Norge och kronofogden uppgavs jaga dig. Har de fått tag i dig än? ”Det där är en lång historia fylld av missförstånd. Konkursen är upphävd av de norska myndigheterna, det fanns inget fog för den. Alltihop var ett sätt för Olympia (som satte honom i konkurs, reds. anm.) att skapa tidningsrubriker, vilket gjordes med besked. Tidningen Dagens Naeringsliv har hängt på och fört någon slags osaklig vendetta mot mig och jag förbereder som bäst en stämning på 14-15 punkter gentemot dem.”

Så du är inte skyldig någon pengar? ”Jo, jag är skyldig Olympia ungefär 25 Mkr, men å andra sidan är det ett resultat av en affär där Lloyds Investment är skyldiga mig samma summa. Och i väntan på att det här ska lösa sig har 65 Mkr av mina tillgångar belagts med kvarstad. När affärsklimatet blir allt sämre är det inte konstigt att stämningar av det här slaget tilltar. Däremot är det absurt. Jag har förlorat 70 Mkr på Core Ventures, men jag tänker väl inte stämma Franco för det?”

Räknar du med att få tillbaka de pengarna? ”Nej. Det finns nog förutsättningar för att aktiekursen ska kunna stiga, men att den skulle nå de höjder de var när jag gick in i bolaget är rätt otroligt. Det är bara att konstatera att totalt kommer Core-investeringen att vara en dålig affär för mig.”

Övriga styrelsemedlemmar, Robert Mesterton och Per-Erik Hasslert, befinner sig på resande fot och har inte kunnat nås för en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.