Norska jätten nobbade SBB – ville inte köpa tillbaka JM-aktierna

Den forna storägaren Obos erbjöds att köpa tillbaka jätteposten i JM – men nobbade, kan Affärsvärlden berätta. "Vi tror att sektorn fortsatt står inför flera utmaningar. Därmed investerar vi i stället på annat håll", säger Obos VD Daniel Kjørberg Siraj till Afv.
Obos VD Daniel Kjørberg Siraj och SBB:s VD Ilija Batljan.
Obos VD Daniel Kjørberg Siraj och SBB:s VD Ilija Batljan.

Krisande SBB säljer 19 miljoner aktier i JM för totalt 2,8 miljarder kronor. Avyttringen innebär bland annat ”en ytterligare förstärkning av SBB:s finansiella position”, enligt ett pressmeddelande.

Anskaffningsvärdet för de aktier som SBB sålt beräknar Afv till ungefär 6,1 miljarder kronor. Det ger en total förlust för affären om cirka 3,3 miljarder kronor. Efter försäljningen äger SBB 3% av JM, från att tidigare ha ägt drygt en tredjedel av bostadsutvecklaren.

”Inte rätt tid för oss”

Vem eller vilka som köpt aktierna är i dagsläget oklart, men enligt SBB har ”svenska och internationella investerare” varit tagarna. Affärsvärlden kan nu berätta att den norska bostadsjätten Obos, som tidigare varit storägare i JM, uppvaktades i samband med att SBB ville sälja aktierna.

Obos VD Daniel Kjørberg Siraj säger att de inte haft en direkt dialog med SBB om JM-aktierna, men att de blev kontaktade av olika finansiella aktörer som frågade om det fanns intresse att köpa aktierna.

”Vi har inte köpt några JM-aktier. Det är helt enkelt inte rätt tid för oss. Och vi vet inte vem köparen är”, säger Daniel Kjørberg Siraj till Affärsvärlden.

Sommaren 2021 blev SBB största ägare i JM, med 20% av aktierna. På andra sidan av förhandlingsbordet satt då Obos som avyttrade hela sitt innehav i bostadsutvecklaren till SBB.

Varför har ni valt att inte köpa JM-aktier denna gång?

”Att vi gjort en exit i JM tidigare var ju av en anledning. Resonemanget då var att marknaden var stark och vi satt på ett stort övervärde”, säger Obos-chefen och fortsätter:

”Vi tror att sektorn fortsatt står inför flera utmaningar. Därmed investerar vi i stället på annat håll.”

”Ett fantastiskt bolag”

JM beskrivs av Daniel Kjørberg Siraj vara ett ”välrustat och fantastiskt” bolag. Att återgå som ägare är dock inget alternativ för Obos just nu.

”JM är lika bra nu som det varit historiskt, men det är och kommer vara en utmanande tid för bostadsbyggare. Jag vill inte kommentera andra bolag inom sektorn specifikt”, säger Daniel Kjørberg Siraj och konstaterar att den svenska bostadsmarknaden är mer pressad än exempelvis den norska.

Obos har en del gemensamma projekt med SBB, ett samarbete som beskrivs vara välfungerande.

Vad har ni för syn på SBB och tror du problematiken kommer spilla över på flera bolag inom sektorn?

”Vi jobbar som vi alltid gjort och har en god dialog med SBB gällande de gemensamma affärerna. Alla bolag med hög skuld kommer ha utmaningar med den rådande, högre räntan. Men vi är lugna kring de gemensamma projekt vi har med SBB”, säger Daniel Kjørberg Siraj.

Analytiker: Robur eller AMF kan ha köpt aktierna

En analytiker som Afv varit i kontakt med är av tron att de institutionella storägarna, så som Swedbank Robur och AMF, kan ha varit tagare i SBB:s försäljning av JM-aktierna.

”Jag har ingen som helst insyn i vem eller vilka som kan ha köpt, man kan bara spekulera. Rent historiskt har JM varit ett lite ägarlöst bolag. SBB har ju inte heller varit någon aktiv ägare som jag ser det. JM har varit en omtyckt aktie av många olika generalister genom åren och som nu kan ha plockat upp aktien på dessa nivåer”, säger analytikern.

Robur vill varken bekräfta eller dementera om de köpt JM-aktierna.

Eventuella köp- och sälj-aktiviteter grundar sig i enskilda förvaltarbeslut, och vi har som du vet en stor förvaltarorganisation. Därför kommenterar vi generellt sett eventuella köp och sälj endast löpande i respektive fonds ordinarie rapportering”, uppger Roburs presstalesperson Carina Sesser-Nylund för Afv.  

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.