Norska Tesla-chefen: Våra medarbetare är fria att organisera sig

Teslastrejken i Sverige får norska politiker att agera. I ett svar till Arbeiderpartiet menar den norska Tesla-chefen att bolaget uppfyller huvudpunkterna i den norska modellen. "Tesla har ingen form av global policy mot ett organiserat arbetsliv", uppger Teslas Norgechef Axel Tangen enligt norska nyhetssajten E24.
Norska Tesla-chefen: Våra medarbetare är fria att organisera sig - fack if metall tesla
Foto: Johan Nilsson / TT

Sedan slutet av oktober har strejken mot Tesla, som IF Metall initierade, pågått. Strejken har även fått svallvågor in i Norge, där Arbeiderpartiet förra veckan riktade frågor till Tesla Norge om situationen för arbetarna och arbetsmiljön.

Tesla Norges högste chef, Axel Tengen, har skrivit ett svar till norska Arbeiderpartiet, som norska nyhetssajten E24 tagit del av och även norska affärstidningen Dagens Næringsliv skriver om.

”Tesla har sedan etableringen i Norge förhållit oss till norska lagar och regler, inklusive de som reglerar arbetslivet. Detta innebär att alla våra medarbetare i Norge står fria att själva välja om de önskar att organisera sig eller inte – oavsett vad de väljer ska det inte få konsekvenser för deras arbetsförhållanden”, skriver Axel Tengen.

”Har ingen global policy”

Axel Tengen fortsätter:

”I och med att det är frivilligt om man vill organisera sig eller inte, menar vi att vi uppfyller huvudpunkten i den norska modellen. Tesla har ingen global policy mot ett organiserat arbetsliv.”

Afv har sökt Axel Tengen för att fråga ifall Tesla Norge skulle vara öppna för att teckna ett kollektivavtal ifall det skulle bli aktuellt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets