Nu är det köpläge

Börsen faller fritt. Sämre vinster för amerikanska bolag och en ökande oro inför telekomjättarna Ericsson och Nokias vinstrapporter har utlöst en våg av pessimism. Men nu kan det vara läge att köpa, tror experter.

Vid 15.30 tiden hade index tappat 5 procent. Ericsson har backat 9 procent. Det finns en rad förklaringar till dramatiken.

* Stockholmsbörsen styrs av Ericsson och Nokia. Aktiekurserna bygger på höga förväntingar om stora vinster nu och i framtiden. Minsta misstanke om att det ljusa scenariot inte infrias får placerarna att rygga tillbaka och handla ner aktien flera tiotals procent.

* De senaste veckorna kommer tecken på att försäljningen av mobiltelefoner inte bli så fantastisk som man räknat med. I natt vinstvarnade en tillverkare av chips som bland annat levererar till Nokias telefoner. Det sänker kursen och drar med sig Ericsson. Ericsson är inte beroende av telefonerna längre men där finns andra frågetecken, t ex kring ledningen och kostnaderna för att bygga näten till tredje generationens mobiltelefoni 3G.

”Man inser nu att Ericsson och Nokia kommer att komma med halvdana rapporter och det är marknaden inte mottaglig för just nu. Därför handlar man ner aktierna rejält”, säger Anders Rudolfsson, aktiechef på Handelsbanken.

*Handeln styrs av kortsiktiga placerare, traders, som får kurserna att svänga extra mycket enskilda dagar.

”Det är mycket kortsiktiga placerare inne i Ericsson idag och även utlänningar. Man säljer hellre än att sitta med svarte Petter på fredag när rapporten kommer”, säger Patrik Sjölund som är mäklarchef på Fischer Partners som har relativt stor handel i Ericsson och Nokia.

Men det finns också en rad andra orostecken för börsklimatet:

* Vinstutvecklingen i USA har varit sämre än vad marknaden räknat med och flera bolag har tvingats vinstvarna. Det är det värsta aktiemarknaden vet. Mest utsatt är teknologiaktierna eftersom förväntingarna där är störst.

*Det finns klara tecken på en dålig industrikonjunktur i USA, med tillexempelvis svag efterfrågan på bilar och lastbilar. Det slår mot svenska bolag som Volvo och SKF.

* Oljepriserna skjuter i höjden vilket dels riskerar att elda på inflationen dels sänker vinsterna för storbolagen.

* Den politiska krisen i Mellanöstern lägger sordin på stämningen.

* Börsläget har varit relativt dystert sedan i somras och många hade hoppats på bra nyheter till hösten. När de uteblir slår pessimismen över.

“Alla letar negativ information och allt som kan tolkas positivt slås bort. Det spelar ingen roll. Det kommer att fortsätta tills det kommer mer handfasta positiva nyheter, exempelvis från bolagen själva”, säger Anders Rudolfsson.

Har en högt värderade aktie som Nokia eller andra teknologibolag väl börjat falla fortsätter det gärna.

“Om en aktie handlas till 60 gånger vinsten är det inte säkert att den är billig vid 50. IT-konsultaktiernas fall är lättare att förstå, de har alltid varit svåra att räkna hem tycker vi”, säger Björn Lind chef för SEB Fonder.

De flesta aktörer som Ekonomi24 talat med är dock positiva till börsen.

“Vi ser optimistiskt på framtiden och har varit köpare de senaste dagarna. Det finns väldigt många lågt värderade bolag inom flera sektorer. Ta SCA som handlas till eget kapital med bra tillväxt och starka varumärken”, säger Björn Lind.

Även Handelsbanken är positiva och råder sina kunder att köpa.

“Vi tror mycket på både Ericsson och Nokia, även om det är svårt att säga hur kursen går den närmaste veckan”, säger Anders Rudolfsson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight