Ny styrka hos Skandia

Både Skandias USA- och Europafonder har bytt förvaltare. Men tillskottet av erfarna förvaltare och analytiker från köpet av Carlson kompenserar tempoförlusten.

För ett halvår sedan tillkännagav Skandia köpet av Carlson Investment Management. Affärsvärlden har nu granskat fusionen av de två förvaltningsorganisationerna.

En jätte som svalde en dvärg, kan det tyckas vid första anblicken. Skandia Asset Management förvaltar i dag totalt 330 miljarder kronor, tio gånger mer än Carlson gjorde. Men ser man till antalet »proffs« (förvaltare, aktieanalytiker och liknande) så var de två organisationerna i stort sett jämnstarka.

Även för fem år sedan var faktiskt Skandia och Carlson jämbördiga. När Affärsvärlden skrev om de två fondföretagen hösten 1994 hade Skandia 35 proffs medan Carlson hade 30.

Sedan dess har Skandia visserligen ökat sin bemanning mer än Carlson, men ser man till kompetens så är det två jämbördiga organisationer som har gått ihop. Detta märks i att folk från Carlson besatt nästan hälften av chefsposterna. Viktigast är att Märtha Josefsson har blivit ansvarig för investeringsprocessen och att Hans Johnsson utsetts till analyschef. Även huvudägaren Björn Carlson är kvar på ett hörn, som ordförande i styrelserna för både Skandia Kapitalförvaltning och för de utländska förvaltningsbolagen.

Efter fusionen har Skandia 82 proffs. Bara SEB är lika starka bland de svenska fondföretagen. För övrigt är det bara dessa tre – Carlson, Skandia och SEB – som sedan många år har haft förvaltare placerade utanför Sverige.

Utlandskontor

Carlson var först med att ha personal »vaken dygnet runt«. Nästan direkt efter starten 1990 öppnades kontor både i Hongkong och New York. Skandia startade sitt kontor i Hongkong först 1995.

Skandias förvaltningsorganisation har byggts upp kring behoven hos Skandia Liv, det i särklass största uppdraget. I mars 1993 samordnades denna förvaltning i praktiken med de (mycket mindre) fonderna i Skandias fondbolag. Juridiskt var dock fonderna i några år en del av Skandiabanken.

Orsaken till fusionen är främst att Carlson hade för liten volym för att fortsätta konkurrera globalt. Resultaten i Carlsons utlandsfonder har heller inte varit tillräckligt bra. Samtidigt fyllde Carlson en lucka hos Skandia, eftersom Carlson främst hade institutionella kunder, medan Skandia främst har satsat på privatpersoner.

Fonderna kommer att fortsätta att säljas under respektive namn. Affärsvärlden har valt ut åtta fonder som utmärker sig genom att de uppvisar bra långsiktiga resultat och/eller att de är extra intressanta av andra skäl. Sex kommer från Skandia Fonder och två från Carlson. Här nedan kommenteras hur dessa fonder har påverkats av fusionen.

Slutsatsen av genomgången av de åtta fonderna är att den viktigaste negativa händelsen under fusionen är att Mary Sunderland och hennes team på Skandias kontor i New York har slutat. USA är den i särklass viktigaste aktiemarknaden och står för ungefär hälften av världsindex. Därmed påverkas även de globala portföljerna, som Skandia Världen.

Även Skandias framgångsrika Europafond har bytt förvaltare. Men Björn Olsson (ansvarig för global tillgångsfördelning) finns fortfarande kvar inom organisationen, och de olika länderansvariga som sköter delportföljerna är också kvar. Detta förvaltarbyte har alltså mindre betydelse.

Det är svårt att som utomstående bedöma hur bra en fusion har gått. Men en viss tempoförlust i förvaltningen är ofrånkomlig, eftersom de inblandade människorna under en tid ägnar mycket tankemöda och energi åt interna förhållanden.

Få har slutat

Det förefaller dock som att Skandia och Carlson har lyckats bra. Den nya organisationen blev snabbt klar och relativt få personer har slutat. Redan nu sitter respektive funktioner tillsammans och vid nyår flyttar alla till nya lokaler på Sveavägen 38 i Stockholm. Fördelen för fondspararna är tydlig. I framtiden kommer förvaltningen att skötas av dubbelt så många människor.

Småbolag i Asien

Carlson Asian Small följde index nedåt fram till våren 1999, då Anna Ho tog över som förvaltare och fick en flygande start. Små IT-företag i Asien har precis som i Sverige värderats upp kraftigt. Frågan är om det är tur eller skicklighet bakom fondens stora IT-exponering. Gränsen för högsta börsvärde per bolag ändrades nyligen från 0,2 till 1 miljard dollar.

Sverige

Carlson Sweden var bland de bästa 1998 och förvaltaren Anders Jonsson hamnade på Veckans Affärers omslag. Förra året lyckades han dock dåligt. Efter fusionen har Magnus Fröblom från Skandia ansvaret för modellportföljen med svenska aktier, medan Anders Jonsson både är ansvarig för de institutionella kunderna och ordförande i Sverigegruppen.

Europa

Skandia Europa har utvecklats bättre än Europaindex de senaste fyra åren och har under perioden, på grund av stora inflöden, vuxit från 97 till 1.874 miljoner kronor. Nu har dock fonden bytt ansvarig förvaltare två gånger det senaste halvåret, senast till Hans Johnsson som kommer från Carlson och även är analyschef i den nya organisationen.

Fjärran Östern

Skandia Far East fick ett extra lyft 1996 på 8 procent, efter en felräkning i Skandias datorer (som kostade Skandia 46 miljoner kronor). Men även exklusive detta har fonden varit framgångsrik. Fonden har förvaltats av Torbjörn Segerstedt i Hongkong ända sedan starten. Han har nu även fått ansvaret för Carlson Far East, som haft en sämre utveckling.

Japan

Skandia Japan behåller också sin tidigare förvaltare, Richard Mak i Hongkong, som varit hos Skandia sedan hösten 1995. Även han tar över motsvarande Carlsonfonder, som haft en sämre utveckling. Både 1996, 1997 och 1999 har Richard Mak lyckats rejält bättre än Tokyoindex. Under förra året var orsaken en satsning på teknologi och telekom.

Högrisk

Skandia Time Global har dragits upp av den internationella uppvärderingen av teknikaktier. Fonden har dock lyckats sämre än liknande fonder hos konkurrenterna, även om man justerar för en något lägre risknivå. Dessutom slutade nyligen förvaltaren Mary Sunderland och hennes tre assistenter, som skött satsningen på amerikanska tillväxtaktier.

USA

Skandia USA!-/> har fina historiska resultat. Men fonden påverkas kraftigt av Mary Sunderlands avhopp nyligen. Ansvarig förvaltare har visserligen varit Fred Ellis, som gick i pension i höstas, men Sunderland ansvarade för den lyckosamma satsningen på tillväxtaktier. Nu har Skandia värvat Fredrik Mårtensson från SEB, ett oprövat kort som ansvarig förvaltare.

Globalt

Skandia Världen har legat strax under toppskiktet bland globalfonderna. Förvaltaren Björn Olsson fortsätter att sköta allokeringen mellan länder, vilket han sedan december 1998 även gör åt Skandia Liv (vars tillgångar är mer än 100 gånger större). Osäkerheten nu är hur nykomlingen Fredrik Mårtensson kommer att lyckas med urvalet av USA-aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.