Nyhets-PM

Bäckström lämnar riksbanken

* Riksbankschefen Urban Bäckström avgår vid årsskiftet, två år innan hans mandatperiod går ut. Han motiverar sin avgång med att han suttit på posten i nästan tio år, ”en lagom lång tid”. Genom att avgå i förtid anser han att han ger efterträdaren gott om tid att förbereda att eventuellt EMU-medlemskap, som i så fall skulle träda i kraft den 1 januari 2005.

Övrigt

* Alfa Lavals aktieerbjudande fulltecknades sedan prisintervallet sänkts från 108-140 till 90-95 kronor. Introduktionskursen blev 91 kronor. Första dagen på börsen, den 17 maj, steg aktien till 98 kronor, mycket på grund av att de inblandade investmentbankerna var köpare. På tisdagen efter pingsthelgen gick kursen ned en femtioöring till 97,50 kronor.

* Inkassoföretaget Intrum Justitia noteras på Stockholmsbörsen den 7 juni i form av en nyemission på 1,3 miljarder. Prisintervallet för aktien är 35-51 kronor.

* Den problemtyngda internetkonsulten Adcore delas i en komplicerad affär upp i två bolag, ett med fortsatt inriktning på IT och ett fastighetsbolag. IT-delen ska kallas Connecta, fastighetsbolaget Klövern.

* Ericsson har vunnit sitt hittills största skattemål. Efter en dom i tingsrätten slipper telekombolaget betala reavinstskatt på sammanlagt 664 miljoner kronor.

Arbetsmarknad

* Den varslade tågstrejken avblåstes ett dygn innan den skulle ha brutit ut. LO-förbundet Seko och arbetsgivarna i Almega accepterade ett medlarbud. Det centrala avtalet är tvåårigt och ger löneökningar på tre procent per år.

Personnytt

* Marie Ehrling, vice vd i SAS och chef för flygverksamheten SAS Airline, avgår i samband med en omorganisation. Både Marie Ehrling och vd Jörgen Lindegaard förnekar att hon skulle ha blivit utmanövrerad.

Internationell politik

* I USA ökade detaljhandelförsäljningen med 1,2 procent från mars till april, vilket gav ny näring till förhoppningarna om en snabb ekonomisk återhämtning. USA-börserna steg rejält förra veckan. Datortillverkaren Dell bidrog med en positiv framtidsbedömning i sin kvartalsrapport.

* I valet på Irland stärkte det regerande irländska populistiska partiet Fianna Fáil och dess ledare premiärminister Bertie Ahern sin ställning ytterligare. Sinn Féin, den politiska grenen av IRA, gick också fram stort.

* Kristdemokraterna blev största parti i valet i Nederländerna. Det kommer antagligen att försöka bilda ny regering med invandrarfientliga List Pim Fortuyn, vars ledare mördades veckan före valet, och VVD, ett av partierna som deltagit i den avgående center/vänsterregeringen. Ny premiärminister blir Jan Peter Balkende.

* USA och Ryssland ska minska sina respektive kärnvapenarsenaler med två tredjedelar inom tio år. Ryssland och Nato har gjort upp om närmare samarbete om bland annat terrorism och massförstörelsevapen.

* Tyska metall- och elektronikarbetare har efter strejker förhandlat sig till fyra procents löneökning från och med juni i år och 3,1 procent året därpå.

Cheferna för internationella valutafonden IMF, Världsbanken och världshandelsorganisationen WTO har i ett gemensamt uttalande riktat mot USA sagt att ökad protektionism kommer att skada den globala tillväxten.

* Östtimor blev självständigt i helgen efter sekel av portugisiskt styre och några decennier av indonesisk ockupation.

* EU kommer att överväga minskat bistånd till u-länder som inte samarbetar för att hindra illegal invandring. Det är ett försök att ta loven av de invandrarfientliga strömningarna.

* Spanien har lagt fram en kompromiss för att få fart på en gemensam europeisk marknad för pensionsförsäkringar.

Internationellt näringsliv

* British Airways gick med 1,8 miljarder kronor i förlust det räkenskapsår som slutade i mars, det sämsta resultatet som bolaget redovisat sedan det privatiserades för femton år sedan. Ledningen ser ingen snar förbättring av efterfrågan.

* Krisdrabbade amerikanska teleoperatören World Com har fått andrum av bankerna.

Det var inte bara energijätten Enron som förgyllde sin redovisning. Nu erkänner flera av konkurrenterna liknande synder.

* Den brittiska mobiloperatören Vodafone överväger omfattande nedskrivningar av goodwill till följd av bland annat köpet av tyska Mannesmann.

* Amerikanska Wal-Mart, världens största detaljhandlare, rapporterade 20 procents bättre resultat första kvartalet.

* Deutsche Bank och försäkringsjätten Allianz förhandlar om en sammanslagning av verkstadsdelarna av Thyssen Krupp och mg.technologies. En eventuell affär ses som ett genombrott för omstrukturering av tysk industri.

* Finländska verkstadsföretagen Konecranes och Partek går samman. De sammanslagna bolagen ska satsa på utrustning och service för lasthantering.

* Allianz redovisar en kraftig förbättring av vinsten före skatt för första kvartalet. Anledningen är försäljningar av aktieinnehav i bland annat telekomgruppen Mannesmann och Munich Re.

* Nokia och Siemens ska samarbeta för att se till att deras 3G-telefoner fungerar ihop. Förmågan för telefoner av olika märken att fungera ihop är en av stötestenarna för 3G.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.