Nytt handelsavtal mellan EU, USA och Kina

Under fredagseftermiddagen enades EU, USA, Kina och en rad andra länder i världshandelsorganisationen WTO, om ett nytt handelsavtal för teknikprodukter.

Genom avtalet ska tullavgifter slopas på över 200 högteknologiska produkter, bland annat medicinsk utrustning, halvledare och flera konsumentprodukter.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Det nya handelsavtalet tillkom genom att utöka det så kallade ITA-avtalet, Information Technology Agreement, och innebär att tullavgifter och tariffer ska tas bort för internationell handel med en rad varor, som därmed blir betydligt billigare att handla med uppger organisationen.

Varor som innefattas är bland annat medicinsk utrustning samt komponenter i teknisk apparatur, som halvledare, men även konsumentprodukter som GPS-navigatorer, TV-spel och konsoler, hörlurar och hifi-system, videokameror samt bluray- och DVR-spelare. Allt som allt täcker avtalet handel till ett värde av en biljon euro, eller närmare 90 procent av världshandeln med de varor som omfattas. Sammanlagt 54 WTO-medlemmar, inklusive de 28 länderna i EU, deltog i förhandlingarna.

Tullavgifterna för majoriteten av varorna kommer att fasas ut under en treårsperiod. För import av exempelvis videokameror är tullpåslaget i EU i dag 14 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.