Obligationsräntorna faller efter G20-mötet

De svenska obligationsräntorna med längre löptider sjönk tydligt på måndagen, i linje med nedgångar för amerikanska och tyska långräntor i kölvattnet av G20-mötet. På valutamarknaden var rörelserna begränsade. Kronan stärktes något.

Under eftermiddagen presenterade ECB-ordförande Mario Draghi en tämligen dyster ekonomisk bild inför Europaparlamentet.

Riskerna kring de ekonomiska utsikterna ligger tydligt på nedsidan, bland annat på grund av förhöjda geopolitiska spänningar, uppgav han. Att euroområdets affärsbanker lånade 83 miljarder euro i ECB:s första erbjudande om långfristiga fasträntelån, TLTRO, var inom ramen för vad ECB hade förväntat sig, uppgav Draghi angående siffrorna som var lägre än vad marknadsbedömare hade räknat med.

Eftermiddagens amerikanska statistik över försäljningen av befintliga hus överraskade på nedsidan. Försäljningen sjönk med 1,8 procent i augusti till 5,05 miljoner hus i årstakt. Marknadens prognos var att försäljningen skulle ha ökat med 1,0 procent.

”Trender avseende sammansättningen av försäljningen antyder att en viss underliggande svaghet kan vara på väg att växa fram”, kommenterar Barclays Capital.

Vidare meddelades att konsumentförtroendeindex för EMU preliminärt försämrades till -11,4 i september från -10,0 i augusti. Det var en något större försämring än väntat.

Kinas finansminister Lou Jiwei uppgav i helgen att Kinas ekonomi står inför press nedåt och upprepade att det inte kommer att bli några större förändringar i politiken som svar på individuella ekonomiska indikatorer. Kinas ekonomi växer stabilt och rör sig inom ett rimligt intervall, enligt finansministern.

”Marknaderna är möjligen oroade av trögare kinesisk tillväxt då Lou Jiwei på söndagen uppgett att politiken inte kommer att förändras av en enskild indikator”, kommenterade DNB Bank.

”Lou gav en riktig indikation att de senaste politiska lättnaderna faktiskt kan vara relativt begränsade”, sade Stuart Beavis vid Vantage Capital Markets i en kommentar.

IMF-chefen Christine Lagarde berömde G20-länderna för betydande framsteg i utveckling av strategier för att höja den ekonomiska tillväxten på medellång sikt. Enligt en preliminär bedömning med OECD har åtaganden gjorts hittills som har potential att höja gemensam BNP för G20 med cirka 1,8 procent till år 2018, vilket kan jämföras med målet på 2 procent som sattes upp tidigare i år.

Det är ett viktigt resultat och slutliga ansträngningar bör göras för att nå det överenskomna målet”, sade Lagarde i uttalandet som kom i slutet av G20-mötet mellan finansministrar och centralbankschefer i Cairns, Australien.

Från tyskt håll sade finansminister Wolfgang Schäuble att centralbankerna i världen måste överväga påverkan från sin penningpolitik på tillgångspriserna.

”Vi kan inte lämna undvikandet av bubblor endast till tillsynsmyndigheter. Centralbanker måste ha detta i bilden när de tar sina beslut om tillgången på pengar”, sade Schäuble enligt en tidningsartikel och han pekade även på att det delvis finns tecken på bubblor på fastighetsmarknaderna.

Karolina Ekholm, ledamot i Riksbanken, tror att Europeiska centralbanken kan vara på väg mot en ännu mer expansiv penningpolitik. Det är dock osäkert hur detta skulle påverka förutsättningarna för Riksbankens penningpolitik, eftersom det finns faktorer som går i skilda riktningar, sade hon till SIX News vid ett seminarium.

”Visst, ökade räntedifferenser är ju en sak som får effekter via växelkurser, men i det läge som vi är i dag där vi har haft någorlunda stabil växelkurs under senare tid, där är ju en väldigt låg och fallande inflation i euroområdet en bidragande faktor till att vår egen inflation har hamnat under målet. Lättar det på den fronten så är ju det en motverkande effekt”, resonerar Karolina Ekholm.

Kreditvärderingsföretaget Moodys har upprepat kreditbetyget Aa1 för Frankrike samtidigt som utsikterna är fortsatt negativa. Dessutom har kreditbetyget Aa1 samt de stabila utsikterna upprepats för Storbritannien. Kreditvärderingskollegan Fitch har upprepat kreditbetyget AAA med stabila utsikter för USA.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.