Ohly in i matchen
Att kalla sig för kommunist i Sverige i dag är inte problemfritt. I bästa fall uppfattas man väl som excentrisk, men mer sannolikt som knäpp. Det är väl därför som så få gör det. Inte Vänsterpartiets ledare Lars Ohly heller förstås. Inte sedan 2005. Ändå har man svårt att frigöra sig från känslan att karln i själ och hjärta ändå ÄR kommunist. Ungefär. Och inget av det han säger i intervjun på sidan 30 ger intryck av att hans ideal har förändrats särskilt mycket sedan han svor sig fri från sin gamla -ism.
Samtidigt är det delvis just det som gör honom intressant. Niklas Ekdal skrev i sin krönika i förra veckans Affärsvärlden att Sverige för närvarande har tre politiska block, varav Vänsterpartiet är det ena, Kristdemokraterna det andra och resten av partierna det mittenekosocialliberala det tredje. En bra observation.
Lars Ohly och Vänsterpartiet hör med andra ord till ett utdöende släkte av tydliga politiska alternativ. Ohly vill höja marginalskatterna för höginkomsttagare, sänka skatterna för sjuka, arbetslösa och pensionärer, återinföra förmögenhetsskatten, avskaffa utgiftstaket, satsa mer på skola och omsorg. Bland annat. Dessutom ångrar han att han var med och tog bort arvsskatten.
Och i höst blir alltså denne
ex?-kommunist den förste någonsin från sitt parti som blir minister i en svensk regering – om opinionen håller i sig till valet. Det har blivit dags att sluta strunta i Lars Ohly och att se honom som en udda företeelse utan inflytande ute på kanten. Han har kommit in i matchen.
Apropå…
Bonusar: Bankerna kringgår bonusförbudet. Kan inte hålla mig: Vad var det jag sa?
Energi: Kärnkraften dyker upp överallt. När börjar nästa reaktor byggas?
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.