Öhman: Riksbanken kan höja räntan med 100 punkter i år

Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder, tillhör dem som tror på flera räntehöjningar från Riksbanken i år.
Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder om Riksbanken och räntan.
Riksbankens hus vid Brunkebergstorg i Stockholm och Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder. Foto: Hasse Holmberg / TT och Öhman Fonder.

I och med den höga och stigande inflationen är det allt fler som tror på en snar räntehöjning från Riksbanken. Nu sällar sig Öhman Fonders räntechef Lars Kristian Feste till skaran. Han menar att Riksbanken kommer behöva göra en rejäl omsvängning från prognosen från februari där Riksbanken räknade med att höja räntan  första gången i det tredje kvartalet år 2024.

”Vi tror att Riksbanken höjer styrräntan i år med totalt 75-100 punkter, troligen med 25 punkter per tillfälle. Nästa höjning kan mycket väl komma i april, men om de inte höjer i april kommer första höjningen i juni med kanske 50 punkter”, säger han.

Lars Kristian Feste menar att det faktum att inflationen stigit så mycket och är så bredbaserad innebär att Riksbanken troligtvis kommer behöva agera fort för att undvika en långvarigt hög inflation.

”Det är viktigt för Riksbanken att den behåller trovärdigheten för sitt inflationsmål, annars ökar risken för exempelvis räntehöjningar längre fram i lågkonjunktur. Om trovärdighet för inflationsmålet är viktigt för Riksbanken borde detta gälla både vid låg och hög inflation”, säger han.

Viktigt hur ECB agerar

Han menar att det är för tidigt att sia om hur Riksbanken kommer att agera nästa år, men att en viktig pusselbit kommer att bli hur den europeiska centralbanken ECB agerar.

”Om ränteskillnaden ökar mellan Riksbankens och ECB:s styrräntor stärks kronan, vilket bidrar till en dämpande effekt för inflationen i Sverige”, säger han.

Öhman Fonder tror att den första räntehöjningen från ECB kommer i höst. Räntan, som för närvarande ligger på -0,4%, väntas komma upp till runt nollan vid årsskiftet eller strax därefter.

Dock väntas varken Riksbanken eller ECB strama åt lika mycket som den amerikanska centralbanken Federal Reserve, då inflationen är betydligt högre i USA.

”I USA är sannolikheten stor för att ekonomin går in i en pris och lönespiral eftersom arbetsmarknaden är mycket mer flexibel, där företagen med brist på arbetskraft kan behöva locka till sig arbetskraft med högre löner”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.