Ökad oro för recession bland investerare

Ökade geopolitiska spänningar, följt av svagare ekonomisk tillväxt för euroområdet är de två faktorer som mest tynger investerarnas humör. Det visar en undersökning från kreditvärderingsföretaget Fitch Ratings.

Samtidigt som geopolitisk oro återigen toppar listan har farhågorna för en kommande recession fördubblats. Samtidigt är investerarna alltmer ängsliga över eventuell deflation, med 53 procent av svaranden som rankade det som hög risk.

Mindre än en tredjedel vill se ytterligare kvantitativa lättnader till svagare ekonomier, medan 39 procent är emot med anledning av den långsiktiga stabiliteten i euroområdet.

Fitch noterar ett skifte till mycket större oro rörande den ekonomiska tillväxten jämfört med föregående undersökning.

”Investerare är splittrade i frågan om mer penningpolitiska lättnader i euroområdet är positivt eller negativt, medan de potentiella effekterna på statspapper skulle bero mycket på den kombinerade effekten av produktionen och statsskulden”, skriver Fitch.

Utsikterna för de flesta statspapper i euroområdet är stabila, konstaterar Fitch. Dock kommer skuldnivåerna vara fortsatt höga, vilket begränsar chansen för positivare betyg.

”En kombination av fortsatt – eller ytterligare – finansiell konsolidering och starkare BNP-tillväxt skulle förbättra skulddynamiken, men det kan visa sig vara svårt, åtminstone i det korta perspektivet”, skriver Fitch.

Fitch undersökning genomfördes mellan den 3 september och 3 oktober och representerar synen hos förvaltare av sammanlagt 7,1 biljoner euro i räntebärande tillgångar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.