Ökad produktion inom näringslivet

Produktionsvärdeindex för det totala näringslivet ökade i januari jämfört med december. Det skriver SCB.
Industri, arbetskläder
Arbetskläder hänger på hängare Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

För det totala näringslivet ökade produktionsvärdeindex med 0,2% i januari 2022 jämfört med december 2021, i säsongsrensade tal. Jämfört med januari 2021 ökade produktionen med 7,6%.

Produktionen inom industrisektorn ökade med 3,9% i januari 2022 jämfört med motsvarande period i fjol. Det största bidraget till näringslivets utveckling stod industri för baskemikalier, kemiska produkter, farmaceutiska basprodukter och läkemedel för.

Produktionen inom tjänstesektorn ökade samtidigt med 8,8% jämfört med motsvarande period i fjol. Här var det informations- och kommunikationstjänster som hade det största bidraget till näringslivets utveckling.

Inom byggsektorn ökade produktionen med 7,5% i januari 2022 jämfört med motsvarande period i fjol.

Industrins orderingång

Industrins totala orderingång ökade med 9,9% i januari 2022 jämfört med december, i säsongsrensade tal. På årsbasis, alltså jämfört med januari föregående år, ökade orderingången med 3,6%. Den totala orderingången ökade både på hemma- och exportmarknaden.

En majoritet av industrins delbranscher visade positiv utveckling på månadsbasis  och störst ökning uppvisades av annan transportmedelsindustri som ökade med 44,3% jämfört med december.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco