Oljefonden varnar för att cybersäkerhet är ett stort problem

Den norska Oljefonden varnar för att cybersäkerhet är ett stort problem. Hackningsförsöken har fördubblats senaste två till tre åren och de drabbas av omkring 100 000 attacker per år.
Oljefonden varnar för att cybersäkerhet är ett stort problem - hacker-1944688_960_720_binary_6961434.jpg

Omkring 1 000 av dessa attacker klassas som allvarliga. Fondens högsta chefer är till och med oroliga för att samordnade attacker blir en finansiell systemrisk i takt med att marknaderna blir allt mer digitaliserade.

”Jag är mer orolig för cyber än för marknaderna”, säger oljefondens VD Nicolai Tangen till Financial Times.
”Vi ser många fler försök, fler attacker som är alltmer sofistikerade”. Fonden möter i snitt tre allvarliga attacker per dag.

Fondens vice VD, Tronde Grande, pekade på attacken 2020 mot Solarwinds som genomfördes av ryska statsstödda hackare och som gjorde det möjligt för dem att bryta sig in i flera amerikanska myndigheter, däribland finansministeriet och Pentagon samt ett antal Fortune 500-företag.

”De uppskattar att det var 1 000 ryssar inblandade i denna enda attack, som arbetade på ett samordnat sätt. Jag menar, herregud, det är hela vår byggnad i en enda attack, så ni har att göra med formidabla krafter där”, sade han.

Cyberattacker har ökat kraftigt mot finansbranschen senaste månaderna. Förövarna kan vara allt från privata kriminella grupper till statsstödda hackare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets