Olof Manner: Ingen ko på isen enligt marknaden

Den initiala reaktionen från finansmarknaden på den svenska budget- och regeringsosäkerheten är att det inte är någon ko på isen, enligt Olof Manner, chef för makroanalys vid Swedbank och krönikör på Affärsvärlden.

Kronan försvagades momentant under gårdagen, men har i dag återhämtat sig, noterar han vid SvD Bank Summit. Börsen är upp något och räntenivåerna är oförändrade eller något tightare, konstaterar Manner.

Omvärlden litar på de svenska statstjänstemännen, och den internationella marknaden är van vid regeringsturbulens i andra länder, även om det är ovanligt i Sverige, säger Olof Manner. Gör man inte alltför stora ingrepp i finanspolitiken ”så ligger lagt kort”, och då blir kanske inte ingreppen heller alltför stora, resonerar han.

Johan Javeus, chefsstrateg vid SEB, bedömer att turbulensen inte kommer att göra utländska investerare särskilt oroade kring Sverige. Däremot tror han att det finns risk för politikerförakt om partierna inte pratar med varandra. Så blev fallet i USA när politikerna inte samarbetade under budgetarbetet, pekar han på.

Roger Josefsson, chefsekonom vid Danske Bank, noterar att kronan försvagades av turbulensen, men menar att det inte är så dåligt. Han tror att en konsekvens av turbulensen kan bli att den ekonomiska politiken rör sig mot mitten.

Josefsson anser att asylinvandringen till Sverige ställer högre krav på arbetsmarknadspolitiken. Möjligheten att ta emot människor bygger på en mer flexibel arbetsmarknad, bedömer han. Under de två gångna mandatperioderna skedde det inte särskilt mycket på detta område, och det är i någon mening ett misslyckande, anser han.

De tre paneldeltagarna anser alla att Sverige behöver en bred skattereform. Beträffande penningpolitiken tror samtliga att Riksbanken kommer att behöva genomföra ytterligare lättnadsåtgärder för att få fart på inflationen.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.