Omstridd flyktingersättning skjuts upp

Regeringen kommer att senarelägga det nya ersättningssystemet för ensamkommande med sex månader. Därmed träder det nya systemet inte i kraft vid det kommande årsskiftet utan istället den 1 juli 2017. Det framgick vid en pressträff med flera regeringsföreträdare.

Det nya systemet ska medföra att kostnaderna minskar med cirka 7 miljarder kronor per år från 2018 och framåt, uppger biträdande finansminister Per Bolund. Det handlar inte om en övervältring av kostnader från staten till kommuner, utan om en kostnadsminskning totalt sett, betonar Bolund.

För 2017 ökar dock kostnaderna för staten med 4 miljarder kronor, uppger han.

”Det är en långsiktig besparing”, säger finansminister Magdalena Andersson med hänvisning till de lägre kostnaderna på sikt.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.