Opec: Krävs 84 miljarder i oljeinvesteringar

Oljekartellen Opec varnar oljeindustrin för att dra ned sina investeringar för mycket. Om en framtida prischock skall undvikas bedömer organisationen att det måste investeras 10 biljoner dollar, 84 miljarder svenska kronor, till 2040 för att klara av att möta efterfrågan, skriver Financial Times.

Oljejättar och länder runt om i världen har inte suttit stilla och tittat på när oljepriset rasat under 2015. Budgetar är kapade över hela linjen.

Exempelvis kommer åtta stora amerikanska bolag att dra ned sina investeringar med 21 miljarder dollar nästa år, skriver Marketwatch.

Kartellen Opec gör bedömningen att investeringar måste ske. Om inte ny kapacitet och infrastruktur kommer på plats för att möta en framtida efterfrågan kommer priset att rusa, menar Abdalla El-Badri, generalsekreterare för Opec.

Oljekartellen är inte ensamma. Energiorganet IEA har också uttryckt oro för neddragningar av investeringar.

Opec bedömer att oljebolagen måste investera runt 400 miljarder dollar per år för att klara framtidens efterfrågan. Kartellen bedömer nämligen att världens aptit på olja kommer att fortsätta att växa och att världen 2040 konsumerar 18 miljoner fat olja per dag mer än vad man gör idag.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG