Optimismen inom sällanköpshandeln på tvåårshögsta

Framtidsindikatorn i butikshandeln är oförändrad i september men är fortfarande klart högre än för ett år sedan. Optimismen inom sällanköpshandeln stiger samtidigt till den högsta nivån sedan 2019.
Karin Johansson.
Svensk Handels Karin Johansson. Foto: Christine Olsson/TT

”Det är oerhört glädjande att vi snart kan lägga en lång period med restriktioner bakom oss och att vi ser hur kunderna återigen hittar tillbaka till butikerna. Många handlare har haft det tufft under pandemin och det är många förlorade försäljningsmånader som nu ska tas igen”, säger Karin Johansson, VD på Svensk Handel.

Framtidstron inom butikshandeln var oförändrad vid 106,4. Det är 20,9 enheter högre än samma månad förra året.

Partihandeln, som bland annat levererar varor till butiker, offentlig service och restauranger, har fått en skjuts och framtidsindikatorn stiger med 5,4 enheter till 109,6.

”Partihandeln drabbades stenhårt av pandemin när många av deras kunder gick på knäna. När samhället öppnar upp på bred front fylls återigen partihandlarnas orderböcker och företagen ser med tillförsikt på framtiden”, säger Karin Johansson.

Framtidstron i e-handeln har mattats av något efter ett rekordstarkt coronaår visar indikatorn som backar till 106,9. Det är dock fortfarande högre än för butikshandeln.