Laddar

”Öresund fick för mycket betalt”

Du har tillgång till denna artikel tack vare ditt Premium-konto

Vilken dramatik! Helgens val fick några av Golvets vänner att glömma både vinstvarningar och HQ för en stund. Men inte länge förstås. Ett par plusfourer i tweed har gått in tungt i Öresund.

– Ingen vill ta i aktien, men de har ju kvar sin portfölj plus att de får 17,5 procent av nya Carnegie. En kanonaffär! De 850 miljoner de stoppar in ökar enormt från dag ett, säger jaktbyxan.

– Dessutom fick jag höra att Carnegie räknade fel på ett evigt förlagslån vid affären. Så de betalade för mycket och det blir någon krona extra per Öresundsaktie.

Sven Hagströmer och Mats Qviberg lär inte komma tillbaka och sköta bolaget igen i första taget, men det är inget problem, enligt ripjägaren. Snarare en tillgång.

– Stefan Charette kommer göra affärerna och det är han bra på. Han är stenhård och girig på ett bra sätt.

Och så var det vinstvarningarna. Ericsson är som vanligt det bolag det surras mest om, men även råvaror och verkstad kan slå till, tror en orolig Hunterstövel i krokopress.

– Med index på motstånd, både här och i USA, är det nervöst förstås. Ska börsen bryta igenom, eller studsa ned? Det är bräckligt, en vinstvarning från någon av de stora skulle få konsekvenser, säger stöveln.

För den som ändå vågar sig på råvaror finns en liten juvel i familjen Lundins investmentbolag Vostok Nafta, som det i princip har varit tyst om efter finanskrisen. Det tycker i alla fall en stamgäst på St Martins Lane i London.

– Per Brilioth är ett geni på att sköta företaget, men han säljer inte in aktien. Det är i princip en korg med råvaror med 30 procents rabatt. Som krydda får du några intressanta tillväxtbolag, några med kanonpotential. Det är gratis pengar, säger stammisen.

Affärer då? Det puttrar i alla möjliga grytor nu, och snart åker locken av. Att Ratos ska sälja Bisnode vet Golvets läsare sedan länge. Och flera riskkapitalbolag räknar på verksamheten, enligt en skaldjurssoppa med krämig aioli.

– Det är möjligt att det är i brist på annat. Men faktum är att flera pe-firmor, även någon av de stora utländska, är intresserade, säger soppan.

Och Ratos har fler bolag på lager.

– Fönsterföretaget Inwido kan vara Ratos nästa exit. Bolaget ställde till stora problem för några år sedan, och vd Håkan Jeppsson från BE Group hade det tufft. Men nu har det rättat upp sig och det är dags att pröva vingarna, säger en riskkapitalist i backträning.

Och så undrar förstås folk vad som ska hända med Munters. Det är excel-fest på fler än en kammare, enligt Golvets vänner.

– Det finns ju inte ett private equity-bolag som inte räknar på det där. Men tiden börjar rinna ut, ska det bli något konkurrerande bud måste det komma nu, säger en Mad Men-frisyr med strikt vikt ficknäsduk.

Så har tillväxtmaskinen H&M börjat få grus i maskineriet, enligt en singelhandikappare med intressant hook.

– Familjen Perssons aktiegåva till de anställda var inte bara av godhet. Bolagets har problem med sin strategi att plocka in ung billig arbetskraft som sedan får stiga i graderna i snabbare takt än lönen ökar. Aktiepresenten är ett sätt att få folk att stanna. Och snart måste produktionsmodellen anpassas till en större global kostym. Det kan vara läge att säkra hem, säger hooken.

Intresset för vad som händer med Swedbank tar inte slut, tvärtom efter Christer Gardells inmarsch. Vd Michael Wolf avstod till och med från Christer Gardells 50-årskalas häromveckan för att inte dra i gång mer snack om hur nära vänner de är. Bluffen genomskådades dock av de andra 200 gästerna.

– En gest för galleriet. De känner varandra väl och umgås privat i varandras hem. Wolfs fru och dotter var på partajet, säger ett par rosa hängslen.

– Och de har samma syn på vad som behöver göras med banken, så nu gäller det att mota falangen som anförs av Anders Sundström. Han och Wolf älskar inte varann direkt.

Och nu kan Gardell och Wolf få hjälp från oväntat håll – nämligen Rörelsen.

– Valet var Mona Sahlins Poltava och hon ryker i god tid till nästa val, säger ett par fotriktiga skor med passerkort till partihögkvarteret på Sveavägen.

– Anders Sundström är ett starkt namn. Han är skicklig, har bra förankring och fungerar hos borgerliga väljare. Frågan är förstås om han kan övertalas att lämna Folksam och det är nog inte helt omöjligt.

Så Sveriges Gordon Gekko kanske inte ens behöver ta i med hårdhandskarna för att få sin vilja fram med Swedbank, trots allt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.