”Otroligt mångafrågor att hantera”
Affärsvärlden träffar henne på Apotekets huvudkontor på Södermalm i Stockholm. Utanför receptionen på sjunde våningen passerar två herrar snabbt förbi och vidare in genom dörren till Apoteket AB. Endast lösryckta ord hörs av deras intensiva samtal men det är tydligt att de suttit i någon form av förhandling som rör den pågående avregleringen av apoteksmarknaden.
Lagstiftningsprocessen drog i gång 2006 och inom några veckor ska det förhoppningsvis stå klart vilka som köper de drygt 600 apotek som är till salu.
– Det är fortfarande otroligt många frågor att hantera, säger Apoteket AB:s chefsjurist Anna Rogmark.
Är Apotekets verksamhet normalt juridikintensiv?
– Ja, det är den absolut. Det handlar både om vad jag brukar kalla apoteksjuridik och affärsjuridik vilket gör att vi är tre jurister och två farmaceuter i mitt team.
Det senaste året har det mesta av juridiken, enligt Anna Rogmark, rört kring den stora förändringen.
Hur har alla skriverier om Apoteket AB påverkat dig?
– De har främst gällt frågor som jag inte har haft insyn i varför det inte har påverkat mig i mitt arbete.
Den 1 juli i år upphörde Apotekets detaljhandelsmonopol efter ett beslut i riksdagen. Den pågående budprocessen omkring de apotek som ska säljas ska, enligt tidigare besked, vara klar under oktober eller november men mycket pekar på att det blir förseningar. Under tiden fortsätter jobbet för juristerna, på det nya moderbolaget Apoteket Omstrukturering AB och Apoteket AB. Ett arbete som började redan för tre år sedan.
– Som enda apoteksaktör, och då vi delvis haft karaktären av en myndighet, så var vi en viktig remissinstans i samband med utredningen och sedan har det fortsatt, berättar Anna Rogmark.
Under den första perioden handlade det mycket om lagstiftningsprocessen. Nu ligger fokus på försäljningsprocessen. En första viktig uppgift för juristerna på Apoteket AB i den senare processen har varit att förbereda de apotek som ska säljas.
– Det gällde att avgränsa exakt vad som skulle ingå i apoteken och sedan föra över verksamheten, inklusive personal, till egna säljbara bolag, säger Anna Rogmark.
Redan där uppstod många frågor, som kan kännas som små, men som är en viktig del av varumärket Apoteket och även av den verksamhet som säljs. I foajén på Apotekets huvudkontor står ett gammalt och mycket vackert medicinskåp. Runt om på de olika apoteken i landet finns gamla föremål som vittnar om en svunnen tid samtidigt som de signalerar tradition och erfarenhet. Föremålen ägs inte av Apoteket AB utan lånas ut av Farmacihistoriska sällskapet.
– Sällskapet har efter att frågan diskuterats förklarat att de är beredda att fortsätta låna ut föremålen till de nya ägarna, berättar Anna Rogmark.
En annan fråga var namnen. Dagens apotek har namn som Illern, Mården och Kungsörnen. Namnen har blivit en del av varumärket, som apotekens kunder känner igen. För Apoteket AB hade det naturligtvis varit en konkurrensfördel att ha ensamrätt till dessa namn, men så blir det inte, enligt Anna Rogmark.
– Butiksnamnet är en del av värdet i butiken, vilket gör att det kommer att ingå i försäljningen.
Fanns det en önskan från Apoteket AB:s sida att behålla namnen för framtida bruk?
– Det fanns naturligtvis en önskan om detta från Apotekets sida, men efter att det först slagits fast att de nya aktörerna kommer att få använda ordet apoteket i sina namn blev skyddsvärdet för resten av butiksnamnen inte så högt.
En gemensam nämnare för svenska monopol som avvecklats har varit att det funnits infrastruktur som de privata företagen måste ha tillgång till för att kunna konkurrera. Ett företag som vill bedriva tågtrafik måste ha tillgång till järnvägsnätet. Ett företag som vill etablera sig på telemarknaden måste ha tillgång till telenätet. Behovet av infrastruktur blir en flaskhals som staten måste hantera på något sätt. Även på apoteksmarknaden är infrastrukturen en flaskhals. En aktör som vill etablera sig på marknaden måste bland annat ha tillgång till receptregistret, läkemedelsförteckningen och högkostnadsdatabasen. Den traditionella svenska modellen för att hantera problemet är att låta flaskhalsen kontrolleras av den offentliga sektorn. I fallet med apoteksmarknaden har staten valt att skapa ett separat servicebolag, Apotekens Service AB. Så här långt har bildandet och uppbyggandet av servicebolaget varit det stora jobbet för Apoteket AB.
– Vi började jobba med de delar som rör infrastrukturen redan i januari 2008 och blev klara nu i dagarna, berättar Anna Rogmark.
Det som tog tid var, enligt henne, att avskilja alla system för att skapa en självständig infrastruktur inom ramen för servicebolaget.
– Apoteket har tidigare haft ett stort sammanhållet system som vi tvingades dela upp i olika delar.
Apoteket kommer dessutom att under en övergångsperiod leverera tjänster till sina konkurrenter.
– Det blir ett komplext samarbete som kräver väl genomtänka avtal, säger Anna Rogmark.
I arbetet med att skriva tjänsteavtalen har Anna Rogmark tagit hjälp av advokatbyrån Cederquist, som även hjälpt till med en del andra delar av omvandlingsarbetet.
– För att kunna skriva avtalen har det varit viktigt att identifiera exakt vad de kommande köparna behöver få tillgång till för att driva verksamheten, säger Anna Rogmark.
Redan när Affärsvärlden ringde och bokade intervjun gjorde Anna Rogmark klart att det var många frågor som hon, i det känsliga skede som Apoteket befinner sig i, inte kunde prata om.
Det är också tydligt i intervjun. Hon får frågan om det känsliga samarbetet med Ica. Samma dag som vi träffas har ett pressmeddelande gått ut där Ica meddelar att de startar egna apotek. Apoteket AB hade tidigare långt gångna planer på ett samarbete med Ica. Planerna skapade rubriker och skapade oro som störde den pågående budprocessen. För ett par veckor sedan kom därför en ny ägarinstruktion från Apoteket Omstrukturering AB. Direktivet var inte offentligt men det planerade samarbetet mellan Apoteket AB och Ica avbröts. Anna Rogmark var den som uttalade sig i pressen och försäkrade att det ännu inte fanns några skrivna avtal mellan Apoteket AB och Ica. Nu skakar hon på huvudet.
– Samarbetet är avslutat och det finns inget mer att tillägga.
Som en följd av den nya ägarinstruktionen riktade Apotekets styrelse skarp kritik mot omstruktureringsbolaget, med resultatet att staten tillsatte en ny styrelse. I den nya styrelsen finns bland andra en jurist, Volvo Personvagnars chefsjurist Elisabet Wenzlaff.
– Det är för tidigt att kommentera styrelsens uppdrag, säger Anna Rogmark.
Hon antyder dock att styrelsen överlag har fått ett mycket positivt bemötande i företaget.
Vad anser du om att det sitter en jurist i den nya styrelsen?
– Jag vet inte om det fanns en speciell tanke bakom det. Nomineringsprocessen har hanterats av ägaren, men det kommer att finnas en strid ström av komplicerade juridiska frågor att hantera i samband med avyttringsprocessen, på så sätt är det bra med juridisk kompetens i styrelsen.
Det har rapporterats om förseningar i den pågående budprocessen. Anna Rogmark verkar dock tro att tidsplanen som innebär att de nya ägarna ska presenteras under oktober eller november håller.
– Det är viktigt att komma ihåg att själva överlämningen inte sker i samband med att köpeavtalen skrivs på.
Innan apoteken kan lämnas över återstår, enligt Anna Rogmark, ett omfattande arbete för att i avtal definiera vad som ske mellan köpare och säljare.
– När köpeavtalen väl är påskrivna så finns det vissa villkor som måste vara uppfyllda för att vi ska kunna lämna över verksamheten, berättar Anna Rogmark.
Det återstår dessutom ett par affärer som ännu inte påbörjats. Anna Rogmark nämner två.
– Giftinformationscentralen ska överlämnas till Läkemedelsverket och dotterbolaget Apoteket Produktion & Laboratorier ska avyttras.
När den stora förändringen av apoteksmarknaden är genomförd väntar en delvis ny verksamhet för Anna Rogmark och hennes jurister. Som ett resultat av att Apoteket efter försäljningarna kommer att vara ett betydligt mindre bolag ska juristenheten minskas med två personer, vilket innebär att det förutom Anna Rogmark blir ytterligare en jurist kvar. En ny uppgift, som även kommer att involvera juristerna, blir att förhandla om priser med leverantörerna av läkemedel.
– Som monopolföretag förhandlade vi inte, utan köpte till de priserna som leverantörerna satt.
Vad ser du mest fram emot den
dag omstruktureringsprocessen är klar?
– Att det ska handla mindre om vad Apoteket AB inte får göra och mer om vad Apoteket AB får göra.
Anna Rogmark
Ålder: 44 år.
Familj: Sambo.
Bakgrund: Var tidigare jurist på läkemedelsbolaget Biovitrum.
Apoteksmarknaden
* 1 juli 2009 upphörde Apotekets monopol efter ett beslut i riksdagen den 29 april.
* 956 apotek finns i dag, varav 616 ska säljas.
* Apoteket omsatte 41 710 miljoner kronor under 2008. Nettoresultatet var 711 miljoner kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.