Oxfam: Beskatta de rika mer

Världens 2 153 rikaste personer hade i fjol större förmögenhet än de 4,6 miljarder fattigaste i världen, enligt den Nairobi-baserade välgörenhetsorganisationen Oxfam som vill höja förmögenhetsskatten för att hantera klyftorna.

I en årlig rapport inför Världsekonomiskt forum i Davos lyfter Oxfam samtidigt fram att obetalt och underbetalt hushålls- och omsorgsarbete utfört av kvinnor och flickor bidrar med tre gånger mer till världsekonomin varje år än teknikindustrin.

Enligt Oxfam-rapporten, som slår fast att antalet dollarmiljardärer har fördubblats på tio år, jobbar kvinnor i världen varje dag 12,5 miljarder timmar utan att få betalt eller någon annan bekräftelse för sin insats. Denna arbetsinsats beräknas skapa värden för 10 800 miljarder dollar (cirka 103 000 miljarder kronor) per år.

Enligt organisationen skulle en höjning av förmögenhetsskatten på den rikaste procenten i världen dra in pengar för att finansiera 117 miljoner jobb i äldreomsorgen, barnomsorgen, utbildning eller hälsovård.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här