Positiv öppning i korten på börsen

Stockholmsbörsen gick mot en positiv öppning på tisdagen, efter att OMXS30 slutat 1,4 procent ned på måndagen sedan handelsoron i världen spätts på.

Nya varsel om amerikanska tullar mot flera europeiska länder, i tillägg till ytterligare försurning i de amerikanskkinesiska förhandlingarna, dämpade måndagens rekyl.

Storbolagsindexet OMXS30 väntas en halvtimme före handelsstart öppna 0,3 procent upp enligt IG Markets förhandel. Även i övriga Europa väntades lätt positiva börsöppningar, i likhet med nattens utveckling i Asien. Terminen för Londonbörsens FTSE 100 var 0,1 procent upp medan tyska DAX30 indikerade en likvärdig ökning som i Stockholm.

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer meddelade sent på måndagen att USA föreslår tullar på franska varor till ett värde om 2,4 miljarder dollar som ett svar på den digitalskatt som innebär att företrädelsevis amerikanska plattformskonglomerat som Amazon, Google och Facebooks intäkter beskattas i Frankrike.

”Digitalskatt diskriminerar mot amerikanska företag”, uppgav amerikanska handelsrepresentantens kontor i ett uttalande där det också framgick att utredningar kommer inledas mot liknande skatter i Österrike, Italien och Turkiet.

Två noterbara rekommendationsförändringar hittades för storbolagen. SEB Equities har höjt sin rekommendation för H&M till köp från behåll. Riktkursen höjs till 225 från 180 kronor. Stängningskursen på måndagen var 186 kronor på måndagen. I övrigt H&M-relaterat under morgonen noterades den japanska H&M-konkurrenten Uniqlos novembersiffror. Försäljningen backade med 5,5 procent i månaden jämfört med samma period ett år tidigare.

JP Morgan har sänkt sin rekommendation för Essity till neutral från övervikt. Riktkursen sänktes till 330 från 345 kronor. Essitys stängningskurs på måndagen var 296:60 kronor.

Handelsbanken Capital Markets har höjt sin rekommendation för danska Pandora till köp från behåll. Riktkursen är 300 danska kronor. Stängningskursen på måndagen var 264:20 danska kronor.

På mindre listor återupptog Carnegie bevakningen av Sinch, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, med en köprekommendation. Riktkursen är 305 kronor, framgår av en analys. Aktien stängde på 232:50 kronor på måndagen.

Noterbara bolagsnyheter inkluderade att medicinteknikbolaget Elekta meddelat ett samarbete med amerikanska Viewray inom MR-styrd strålterapi. Enligt avtalet kommer Elekta även att göra en investering i Viewray om motsvarande cirka 9,9 procent av bolagets aktier via en nyemission.

Instalco köper elbolaget Elovent som förutom el även har specialiserat sig på området tele, data och larm. Bolaget har 25 anställda och omsatte under verksamhetsåret 2018/2019 39 miljoner kronor.

Gruvbolaget Semafo meddelade att ett flertal alternativ värderas för att återuppta driften vid Boungou så säkert som möjligt, men gruvan väntas inte starta igen i år. Gruvan stängdes efter en terrorattack mot en busskonvoj där 39 anställda mördades i början av november.

Regionsindexet Stoxx Europe gör en indexuppdatering och tar in bland andra EQT och Evolution Gaming i det breda Stoxx 600-indexet. Bland bolag som får lämna finns finländska hissbolaget Kone.

First North-listade skalpkylningsutvecklaren Paxman meddelade under morgonen att kapitalförvaltaren Bankinvest har köpt 200.000 aktier i bolaget, varav 100.000 vardera från de två storägarna Glenn Paxman och Björn Littorin.

Teknikbolaget Bimobjects vd Carl Silbersky har köpt 1 miljon aktier av Procedural Labs, som är helägt av Bimobjects grundare Stefan Larsson, framgår av ett pressmeddelande. Köpet gjordes till 8:50 kronor per aktie och köpeskillingen uppgår därmed till 8,5 miljoner kronor. Aktien stängde på måndagen på 7:70 kronor.

Bioprintbolaget Fluicell har anmält en riktad emission av units, bestående av aktier och vederlagsfria teckningsoptioner. Emissionen tillför bolaget cirka 6,4 miljoner kronor initialt och maximalt cirka 38 miljoner kronor, vilket inkluderar en bryggfinansiering om 5 miljoner kronor.

Oljepriset handlades lätt upp på tisdagsmorgonen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.