Positiv öppning väntas på börsen

Skärtorsdagen avslutar handeln i påskveckan där Stockholmsbörsen stänger redan vid klockan 13.

Sentimentet är positivt med stöd från förhoppningar om att utbrottet av covid-19 kan nå sin kulmen nästa vecka. Vi har även fått en försmak av den stundande rapportsäsongen, dels i form av preliminära siffror från Polygiene samt rapporter från Xvivo Perfusion och Softronic.

USA-börserna steg på onsdagen då chefen för National Institute of Allergy and Infectious diseases meddelade att antalet infekterade av covid-19 bör nå en vändpunkt i nästa vecka. Stöd kom även från Bernie Sanders besked att dra sig ur demokraternas presidentkampanj.

Efter Stockholmsbörsens stängning på onsdagen steg S&P500 index med 1,3 procent. På Asienbörserna steg index något överlag medan Tokyobörsen gick mot strömmen.

Med omkring en halvtimma kvar till börsöppning var terminsnoteringarna för Paris- och Frankfurtbörsen 0,9 respektive 1,4 procent högre. I Stockholm hos IG visade på en uppgång om 0,9 procent.

Transplantationsbolaget Xvivo Perfusion visade på en minskad försäljning till 46,5 miljoner kronor (47,7) i det första kvartalet och ett rörelseresultat på plus minus noll. Försäljningen av varor för varm perfusion uppges ha påverkats under mars. Covid-19 kommer dock främst att påverka försäljningen under det andra kvartalet.

Tv- och streamingbolaget Nent har förlängt de danska sändningsrättigheterna för Champions League i Danmark till och med 2024. Bolaget tappar samtidigt motsvarande rättighet för Sverige och Norge.

Scandic Hotels omsättning föll med 18 procent under det första kvartalet och ebitda-resultatet landade på -180 miljoner kronor. Hotellkoncernen bedömer nu att koncernens kostnadsnivå, exklusive hyror, sänks med mer än 70 procent från april. Tidigare har bolaget talat om drygt 60 procent sänkta kostnader.

Getinges orderingång och resultat för det första kvartalet kommer att bli högre än förväntat, meddelar medicinteknikbolaget. Orderingången ökade organiskt med drygt 47 procent och det justerade ebita-resultatet ökade till cirka 660 miljoner kronor i kvartalet (369). Vidare drar Getinge tillbaka prognosen för den organiska nettoomsättningstillväxten för 2020 som var en ökning med 2-4 procent på grund av den stora osäkerheten kring COVID-19-effekten för hela 2020.

Odörkontrollsbolaget Polygiene rapporterar om en preliminär tillväxt på 4,3 procent för det första kvartalet. Försäljningen under kvartalet pressades av det långa uppehållet i framförallt Kina, men även i övriga Asien.

Kontraktstillverkaren Recipharm sållade sig på onsdagskvällen till ett i raden av bolag som dragit in sin utdelning i spåren av utbrottet av covid-19. Investerarna går därmed miste om utdelningen på 1:50 kronor per aktie.

Softronic redovisade en något lägre omsättning men presenterade samtidigt ett förbättrat ebitda-resultat i det första kvartalet.

Medicinteknikbolaget Senzime har beslutat att genomföra en riktad nyemission på 73,5 miljoner kronor. Deltar gör bland annat Fjärde AP-Fonden, Swedbank Robur Microcap och TIN Fonder.

Under onsdagskvällen presenterades även mindre riktade emissioner i Braincool och Endomines.

Svensk Handel Stils branschstatistik visade på en nedgång på nästan 39 procent för klädhandeln i mars.

Affärsvärlden rekommenderar köp av Ework medan en investering i Thule och Doro kan vänta.

Senare under torsdagen släpper Traction sin rapport klockan 11 följt av BE Group klockan 13 och Profilgruppen vid klockan 14.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här