Iconovo allt närmare vaccin via inhalering: ”Extremt lovande”

Lundabaserade Iconovo rapporterar ett genombrott och är nu först i världen med att visa positiva resultat för att inhalera läkemedel i pulverform genom näsan. Projektet stöttas av bland annat Bill & Melinda Gates Foundation.
Iconovo allt närmare vaccin via inhalering: ”Extremt lovande” - Iconovo
Johan Wäborg, VD på Iconovo.

”Det här är ett helt nytt tillvägagångssätt för att leverera läkemedel till näsan och lungorna och det ser extremt lovande ut. När man kan nå hela luftvägarna i ett andetag förenklas behandlingen av virusinfektioner kraftigt”, säger Dr Orest Lastow, CTO och grundare av Iconovo.

Bolaget fick 2022 nio miljoner kronor från Bill & Melinda Gates Foundation för att arbeta vidare på projektet med Iconovos ICOone Nasal. Det är en patenterad endosinhalator där läkemedlet inhaleras via näsan, som kan förbättra den globala sjukvården – framför allt i låg- och medelinkomstländer, i händelse av en ny viruspandemi.

Från injektion till inhalation

”Över 50% av dosen går ner till lungan vilket är ett riktigt konkurrenskraftigt resultat som vi nu siktar på att förbättra ytterligare, med det långsiktiga målet att leda skiftet från injektion till inhalation”, säger Johan Wäborg, VD på Iconovo.

Iconovo grundades i Lund för tio år sedan av tidigare Astra Zeneca-anställda och jobbar för att vara världsledande i skiftet från injektion till inhalation. Framstegen som nu gjorts presenteras i bolagets delårsrapport.

”Med dessa lovande resultat ser vi goda chanser för projektet att gå vidare till nästa fas efter att projektrapporten har levererats i juni”, säger Johan Wäborg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från AWS