PPM:s datorsystem: Ett omöjligt uppdrag
Den 18 december 1998 kom beskedet att det första fondvalet i det nya pensionssystemet skjuts upp ett år, till hösten år 2000. Ilska och förakt var reaktionen från både banker och tidningarnas ledarsidor. Dagens Nyheter gjorde en kalkyl med extrema antaganden och påstod på sin förstasida att svenska folket därmed kan förlora 80 miljarder kronor.
Upphovet till rubrikerna är den nya premiepensionsmyndigheten (PPM) som hade existerat mindre än ett halvår och den amerikanska datakonsulten CSC som fått uppdraget att bygga de datorsystem som PPM behöver.
»Vi hade fått ett väldigt svårt uppdrag, vi har jobbat mycket hårt hela organisationen, hela sommaren och hösten, för att klara detta uppdrag och så upptäckte vi att det trots allt inte gick«, säger Hans Jacobson, generaldirektör för PPM. »Det var mycket tråkigt, men vi har gjort ett ärligt försök.«
Politikerna bär skulden
Affärsvärlden hade redan den 22 april 1998 en artikel med rubriken »Blir nya pensionssystemet klart i tid?«. Våra farhågor besannades, det visade sig omöjligt.
Skulden för misslyckandet tillhör främst politikerna i riksdagen, som fattade ett orealistiskt beslut. Först ägnade de sex år åt förhandlingar om det nya pensionssystemet, sedan förväntade politikerna sig att det praktiska arbetet med att utarbeta detaljregler och att skapa datorsystemen bara skulle ta ett år.
Detta trots att politikerna valde ett pensionssystem där redan första året över fyra miljoner svenskar själva väljer fonder och kan byta fonder varje dag. Alla fondbolag, både svenska och utländska, får vara med och varje individ ska få veta exakt hur många kronor fonderna kostar.
Ingenstans i världen finns ett så avancerat fondhandelssystem. Fyra datakonsultbolag erbjöd sig att bygga vidare på det de hade och PPM valde amerikanska CSC.
»Vi började arbetet med CSC i augusti med en analysfas, det som var sagt dessförinnan var väldigt övergripande«, berättar Hans Jacobson.
»Sakta växte det fram en oro att arbetet gick för sakta och i november sa vi att »om det är någon gång vi ska avbryta den här tidsplanen så måste det vara nu«. Vi hade redan annonserat, vi stod i begrepp att anställa 150 person och det hade börjat rulla igång hos fondförvaltarna med anställningar och reklamkampanjer. CSC kom tillbaka och sa att de inte kunde garantera tidsplanen.«
»Om vi hade sagt först i augusti 1999 att det blir inget fondval förrän nästa år, då hade det fått väldigt allvarliga konsekvenser«, säger Hans Jacobson. »Folk blev arga den 18 december, men det är ingenting mot vad de skulle ha ett halvår senare.«
Fondhanteringen är det som har visat sig svårast att konstruera. I dag räknar CSC med att det kommer att krävas 80 procent mer arbete än vad de ursprungligen trodde att bygga om de datorprogram de redan hade till det PPM behöver. Det är mycket, särskilt som avtalet är ett fastpriskontrakt. Det ursprungliga avtalet är inte uppsagt från någondera sidan, så CSC:s ursprungliga pris på 100 miljoner kronor gäller fortfarande.
Ingen hade gjort det bättre
»Det fanns nog ingen bland de andra tre leverantörerna som kunde ha gjort utvecklingsarbetet snabbare än CSC«, tror Hans Jacobson. »Ingen har påstått att de hade mer färdigt än CSC. Inte de andra tre i somras, och inte heller någon av de tänkbara leverantörer som tagit kontakt med oss den senaste månaden. Alla måste bygga rätt mycket av fondhanteringen från grunden.«
CSC ser denna order som helt avgörande för deras framgång i Norden och de kan även använda detta projekt som referens om andra länder runt om i världen vill skapa ett liknande pensionssystem.
»Det viktigaste för PPM det närmaste året är CSC:s leveranser«, säger Hans Jacobson. »Vi har nu en plan som säger att de ska leverera det sista senast i mars år 2000. Men dessförinnan ska vi få tre eller fyra leveranser med ungefär tre månaders mellanrum.«
Det som läggs i den sista leveransen är sådant som inte är nödvändigt för att komma igång. Det gäller till exempel byten av fonder via internet.
Mer om det nya pensionssystemet
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.