Profilen bakom miljardärernas elbolag: ”Entreprenörskap är min enda talang”

Serieentreprenören Stefan Krooks GodEl, som backas av höjdarna Karl-Johan Persson och Robert af Jochnick, har växt till ett av Sveriges största elbolag. Elpriserna har gjort att omsättningen skjutit i höjden – men tvingat Krook att hantera en likviditetskris. Och trots rekordomsättning minskar utdelningen till välgörenhet.
Stefan Krook. Foto: Anna Herou
Grundarna Stefan Krook, Per Ludvigsson, Robert af Jochnick och Karl-Johan Persson. Foto: Anna Herou

Elhandelsbolaget GodEl omsatte över 1,5 miljarder kronor under 2022. En ökning på hela 69% jämfört med 2021. Men det är inga siffror som får grundaren Stefan Krook att jubla.

“Omsättning går upp eftersom våra kunder får det sämre. Det är inget vi firar. Och vi tjänar inte mer pengar”, säger han till Affärsvärlden.

“Det är ju på inget sätt ett mått på vår framgång utan snarare en mått på att elmarknaden har varit helt galen”, fyller VD Maria Erdmann i.

Under tisdagskvällen firade de utdelningen till välgörande ändamål, som från GodEl uppgår till 2,5 miljoner kronor under 2022. En minskning från året innan, då GodEl delade ut 7,2 miljoner. Hela koncernen, som rymmer fondbolag och dryckestillverkning, delar tillsammans ut 7,5 miljoner kronor genom ägarstiftelsen GoodCause.

GoodCause-koncernen

GodEl grundades 2005 och ägs till 100% av GoodCause Holding AB. Holdingbolaget är också ensam ägare i systerbolagen GodFond (fondbolag), GoodCause Ideas (utvecklar idéer för stiftelsens räkning) och GodDryck (som under tisdagskvällen aviserade att det upphör med sin verksamhet).

Holdingbolaget ägs i sin tur av Stiftelsen GoodCause som varje år för vidare vinstutdelningen till välgörande ändamål.

Sedan grundandet har 99 miljoner kronor donerats till välgörande ändamål.

Grundat av profiler

Serieentreprenören Stefan Krook grundade GodEl 2005, och sedan starten har hela vinsten delats ut till välgörande ändamål. Bidrog med startkapital gjorde, förutom Krook, en trio av näringslivsprofiler: H&M-arvingen Karl-Johan Persson, Oriflame-grundaren Robert af Jochnick och IKEA-höjdaren Per Ludvigsson – en av Ingvar Kamprads närmast förtrogna.

Krook, som 1997 grundade telekombolaget Glocalnet redan som 24-åring, gick tillbaka till Handelshögskolan i början av 2000-talet för att avsluta den utbildning han lämnat för entreprenörskapet.

“Jag har byggt ett bolag, det enda jag tror mig ha talang för är entreprenörskap. Men vad ska jag göra resten av mitt liv?” minns Stefan Krook hur tankarna gick i studentlägenheten som han fortfarande bodde i.

Stefan Krook. Foto: Anna Herou

I samma veva läste han en bok om Dalai Lamas tankarBudskapet i boken med titeln Lycka var att oavsett vad du är bra på kan du försöka vända det till något gott.

“För mig var det en förlösande tankebana. Det enda jag hade självförtroende i var ju entreprenörskap och företagande”, säger Stefan Krook.

Han valde att satsa på socialt entreprenörskap, som han kallar det, men har varit mån om att efterlikna ett vanligt bolag med privata vinstintressen.

“Det bästa systemet som jag vet att mänskligheten har hittat för att skala saker är kapitalism och marknadsekonomi. Så fort du börjar ta bort saker från det riskerar du den skalningsförmågan”, säger Stefan Krook.

Han betonar därför att GodEl drivs med vinstintresse, även om vinsten går till ägarstiftelsen Goodcause, som i sin tur slussar den vidare till välgörande ändamål.

Stefan Krook har dock en fot kvar även i traditionellt vinstdrivande verksamheter. Han har grundat e-brevlådebolaget Kivra, där han också är ordförande. Och tillsammans med parhästen Karl-Johan Persson driver han investmentbolagen, 41an invest och 82an invest. Bland innehaven finns – förutom Kivra – elraffinaderibolaget Flower, läxhjälpsjätten Aplus Education och dejtingappen Relate.

Hur har det senaste året varit för dig som techinvesterare? 

“Vi gör inte så mycket nyinvesteringar och den enda vi har gjort hyfsat nyligen är Flower. Om jag hade en fond med en halv miljard som jag var tvungen att investera hade jag tyckt det varit väldigt jobbigt. Men det har jag lyckligtvis inte. Sen kan jag säga att vi har haft lite tur, då vi har en portfölj där våra främsta innehav inte kräver nyinvesteringar”, säger Stefan Krook.

Svårare har det senaste året varit för GodEl. I fjol avgick Krook som ordförande för att fokusera mer på ordförandeuppdragen i GoodCause, Flower och Kivra. Något som senare skulle visa sig vara lättare sagt än gjort.

“Jag haft en hel del med det att göra. Varför då? Jo, för att GodEl fick en enorm likviditetsutmaning.”

Elpriserna stack i höjden samtidigt som kunderna betalade för elen i efterhand och i praktiken blev det en ägarfråga. Men stiftelsen som äger GodEl har ingen stor kassa – vinsterna går ju till välgörenhet. Några nya gåvor från ägarna har dock inte krävts, då finansieringen har lösts hos bankerna.

Väljer bort kärnkraft

2023 har inletts ljusare enligt VD Maria Erdmann som hänvisar till bolagets prognoser över elpriserna.

“Terminerna som man handlar för det här året, ser glädjande nog bättre ut än för 2022. Men det är fortfarande det näst dyraste året någonsin”, säger hon och är snabb med brasklappen att vädret styr.

Maria Erdmann. Foto: Anna Herou

Vädret har också stor påverkan på de kraftslag som GodEl handlar med. Sedan 2013 handlar bolaget uteslutande med förnybar el, som sol-, vind- och vattenkraft, vilket GodEl utmärker sig med bland de större elbolagen.

På frågan hur GodEl idag ser på debatten kring kärnkraftens roll i energisystemet svarar Maria Erdmann:

“Vi har fantastiska förutsättningar att producera fossilfritt i Sverige. Jag tror att alla kraftslag behövs som är fossilfria.”

Du säger fossilfritt, men ni handlar bara med förnybart, vilket utesluter en stor kraftkälla?

“Ja, kärnkraft som står för ungefär 40% av elförsörjningen idag”, säger Maria Erdmann.

“Idag säljer vi el som är märkt Bra miljöval (Naturskyddsföreningens märkning, reds. anm.) och det innebär per definition förnybar el, vilket sätter ramarna för vad vi säljer. Jag tror det kommer att förändras på marknaden, men vi har inte tagit några andra beslut än att vi fortsatt kommer att sälja förnybar el”, fortsätter hon.

Enligt Stefan Krook var det enklare tidigare att säga att man endast ville gynna det förnybara.

“För tio år sedan, eller ens för fem år sedan, visste man inte att vi behövde dubbelt så mycket el i Sverige. Nu är det svårare att säga, för det blir sårbart.”

”Kärnkraft tillför mycket värde till elsystemet då den levererar en stabil och planerbar effekt till skillnad från förnybara kraftkällor som vind och sol.”

GoodCause bidrag till välgörenhet 2005–2022

Välgörenhetsorganisationer Mkr
SOS Barnbyar 23,3
Läkare utan gränser 19,5
Rädda Barnen 13,9
Stockholms Stadsmission 13,4
Barncancerfonden 7
Naturskyddsföreningen 6
IOGT-NTO 4,1
Hand in Hand 4,1
Övriga 0,8
2022 års utdelning från GoodCause 7,5
Summa 99,4
Källa: Bolagsrapporter
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.