Räntestrateg tror att det största yuanfallet är över

Richard Grace, valuta- och räntestrateg på Commonwealth Bank of Australia, CBA, spår att den senaste tidens försvagning av den kinesiska valutan inte lär fortsätta mycket längre, skriver Business Insider.

I augusti i fjol devalverade Kina yuanen tre gånger på lika många dagar. I december genomfördes ytterligare en devalvering och på onsdagen försvagades riktvärdet för yuanen till den svagaste nivån mot dollarn sedan den 5 februari.

Åtgärderna från den kinesiska centralbanken Peoples Bank of China (PBOC) har skapat en kapitalflykt från landet och utflödet av valuta ligger nu på 100 miljarder dollar per månad, rapporterade Dagens Nyheter nyligen.

Oron på marknaden är stor för att PBOC:s agerande ska leda till en ekonomisk kollaps i Kina. Richard Grace tror dock att oron är överdriven. I ett marknadsbrev ger han några anledningar till varför det inte är särskilt troligt med ett kraftigt fall i yuanen.

Bland annat anser Grace att sommarens devalvering var nödvändig för att yuanen skulle uppfylla de krav som ställs för att inkluderas i IMF:s valutakorg SDR. Något som också skedde i slutet av fjolåret. Han anser också att den största anledningen till försvagningen i den kinesiska valutan beror på en allt starkare dollar.

Hans starkaste argument till att yuanen inte lär försvagas väsentligt är att det skulle “krossa” investerarnas förtroende – inte bara i Kina utan över hela världen.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.