Rapportsäsongen i USA bättre än väntat – här är vinnarna

Rapportsäsongen i USA har varit bättre än väntat, då företagsvinsterna har kommit in över förväntan. Det förklarar ett analytikerteam på RBC i en analys som Business Insider tagit del av.
Foto: Mark Lennihan /TT
Inför rapportsäsongen hade exempelvis Goldman Sachs räknat med ett vinsttapp om 60 procent i det andra kvartalet för de amerikanska bolagen.

Efter att drygt två tredjedelar av bolagen rapporterat visade det sig att läget inte riktigt var så dystert. Vinsterna föll på aggregerad nivå med 36 procent, jämfört med konsensus på 44 procent.

Ljuspunkter har varit bankernas handelsverksamheter som genererat stora vinster. Därutöver har teknikaktier i stort sett överraskat positivt över hela brädet.

I spåren av rapporterna som varit bättre än väntat har analytikerna uppreviderat sina prognoser. RBC:s indikator för upprevideringar av vinster flög till 66 procent i början av augusti, efter att ha varit så låg som 8 procent i april. Normalt är denna indikator mellan 72 till 79 procent.

Vad gäller narrativ som företagen använt sig av har två varit särskilt förekommande. Många av de amerikanska företag med guidning har haft svårt att förmedla prognoser, givet den coronarelaterade osäkerheten.

Det andra narrativet har varit att den fortsatta återhämtningen i verksamheten är beroende av nya ekonomiska stimulanser.

RBC väntar sig att 83 procent av de amerikanska bolagen kommer klå analytikernas vinstprognoser i det andra kvartalet, vilket är rekordnivåer.

Även om rapportsäsongen har varit bättre än väntat visas det dock inte i aktiekurserna. Endast 39 procent av S&P 500-bolagen som rapporterat handlades åtminstone en procent högre efteråt. 40 procent av bolagen handlades däremot minst en procent lägre efter att marknaden fått se siffrorna.

På sektornivå är dagligvarusektorn en av vinnarna, både sett till vinstutfall relativt konsensus samt marknadsreaktion. Även tekniksektorn är en vinnare.

I den andra vågskålen återfinns två sektorer, i form av energi samt fastighetssektorn. Fastighetssektorn presterade svagt vad avser vinstutfall och efterföljande upprevideringar, medan energisektorn mottog väldigt svala marknadsreaktioner.

Småbolagen har generellt sett gått bättre än storbolagen i USA.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här