Rata Gardells it-konsult
Börsens it-konsulter har haft det relativt trögt de senaste åren. Förra toppnivån i branschen nåddes 2008 då finanskrisen slog till. Den nordiska konsultjätten Tieto, med säte i Finland, omsatte 2008 nästan lika mycket som alla de övriga svenska börsnoterade konsulterna tillsammans. Fem år senare motsvarar Tietos omsättning endast hälften. Likaså är lönsamheten i såväl branschen som för Tieto långt ifrån fornstora dagar.
Förutom att branschen har mognat så har lönsamheten pressats av en allt mer hårdnande konkurrens från såväl konsultmäklare som internationella jättar, inte minst de indiska it-tjänstebolagen. De kan erbjuda låga priser eftersom de opererar med basen av produktionen i lågkostnadsländer. Tieto har valt att expandera i Tjeckien och Polen, men även i Indien och Kina. I dag är 45 procent av de anställda i offshoreländer.
Historiskt sett har Tietos lönsamhet varit hög med en rörelsemarginal över 10 procent, men det var tio år sedan sist. Tieto har genomlidit år av omstruktureringar och åtgärder för att sänka kostnader och bli mer effektiva. Nu börjar detta arbete att ge frukt, åtminstone vad gäller lönsamheten.
Rörelseresultatet justerat för engångskostnader steg med 11 procent under det första kvartalet, motsvarande en rörelsemarginal på 8,9 procent. Fortfarande är det trögt inom Tietos produktutvecklingsenhet (PDS) där såväl omsättning som resultat faller kraftigt.
I kölvattnet av Nokias tillbakagång är det ett utmanande klimat i Finland. Tieto fortsätter därför att sänka kostnaderna ytterligare och 180 tjänster försvinner inom PDS.
Ledningen guidar för att den nordiska it-tjänstemarknaden växer med 2 procent under 2014, vilket är en upprepning från bokslutskommunikén. Likaså att rörelseresultatet justerat för engångsposter väntas öka jämfört med 2013. Vår bedömning är att omsättningen fortsätter att sjunka i år, men att bolaget närmar sig sitt långsiktiga marginalmål på 10 procent i år och nästa år.
Tieto pekar även på fortsatt prispress och ökade lönekostnader med i genomsnitt 3 procent under 2014. Lägg till en fortsatt negativ utveckling inom telekom och den publika sektorn i Finland, som är Tietos huvudmarknad. Med andra ord väntar fortsatta neddragningar och omstruktureringar för att upprätthålla och förbättra lönsamheten.
Bolagets största ägare med 15 procent av aktierna är aktivistfonden Cevian med Christer Gardell i spetsen. Hösten 2009 flaggade Cevian upp för 5 procent i bolaget kring nivån 150 kronor per aktie. Investeringen har inte varit någon superplacering och frågan är vad Cevian har i kikaren. Kanske väntar en strukturaffär, även om vi inte är helt övertygade om att ett samgående med ett annat stort konsultbolag är det bästa receptet.
Även om Tieto nu delvis står inför en skördetid efter många års omstruktureringar, så övertygar bolaget ändå inte. Den internationella konkurrensen är mycket hårdare i dag jämfört med tidigare. Omsättningen väntas sjunka i år, och över huvud taget är förutsättningarna för Tieto att växa ganska ljumma, givet det negativa industrisentimentet i Finland med Nokia i spetsen.
Värderingen av aktien sticker inte heller ut som vare sig billig eller dyr. Aktien har dessutom redan rusat med nästan 30 procent i år, vilket kan innebära rekylläge inför de två säsongsmässigt svaga konsultkvartalen som stundar.
Tieto har dock en mycket stark balansräkning och genererar en god direktavkastning kring 5 procent. Det gör oss dock inte tillräckligt sugna för att köpa aktien. Avvakta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.