Ratos : Snart har Arne städat färdigt
Sedan Arne Karlsson för drygt tre år sedan äntrade VD-stolen på Ratos, då ett investmentbolag vars aktie handlades med en substansrabatt på 45 procent, har han svängt om bolaget mot att äga onoterade bolag.
Börsinnehaven har avvecklats ett i sänder, Atle, Dahls och Lindab har köpts ut från börsen och innehaven i Telelogic och Scandic (som omvandlades till Hilton-aktier) har avyttrats. I och med försäljning av Esselte blir portföljen ytterligare ett börsbolag fattigare. ”Jag ser det som att vi har hunnit ungefär halvvägs i vår mission”, säger Arne Karlsson. ”Det finns många bolag som gjort en turnaround, men därefter gäller att fortsätta bevisa sig så att marknaden vågar lita på att man fortsätter göra bra affärer över tid. Där har vi fortfarande en del arbete framför oss.”
Esselte-affären säger han sig vara ”mycket nöjd” med. Försäljningen, som innebar en exitvinst på cirka 95 Mkr, har varit på tapeten ända sedan man ”någon gång under förra året” ansåg sig ha fått ordning på bolaget. När man nu slutligen bestämt sig för en köpare innebär det slutet på en 55 år lång relation, Esselte har varit delägt av Ratos sedan 1947.
”Om det känns vemodigt? Inte för mig personligen men det är väl möjligt att några inom Ratos har en sentimental eller historisk känsla för företaget”, säger Arne Karlsson. ”Samtidigt har Ratos blivit kritiserade för att just ha maktaspekter och historiska hänsyn till våra innehav, och det är viktigt att visa att vi har mandat att sälja när det blir ett bra läge – vilket det blev nu.”
Hur känner du inför att ni är med och säljer ut ytterligare ett svenskt bolag till utlandet? ”I praktiken har Esselte inte varit svenskt på länge, huvudkontoret har legat i London i många år och den svenska verksamheten utgör en väldigt liten del av den totala. Dessutom kan vi inte ta sådan hänsyn eftersom det skulle innebär att vi inte såg till Ratos’ bästa.” Vilket av era innehav står på tur för exit härnäst? ”Det går inte att säga, det här blir vår fjärde exit i år och vårt huvudspår har hela tiden varit – och är fortfarande – industriella lösningar. Vi arbetar hela tiden med att titta på vilka lösningar som kan tänkas vara bra för de respektive bolagen.”
Några av era större kollegor, som till exempel Industri Kapital, har fått ”noteringsfeber” och gödslar med nya börsbolag. När kan vi vänta oss en introduktion från Ratos? ”Det enda av våra innehav som har en börsintroduktion som uttalat huvudspår är sängtillverkaren Hilding Anders, och där har det talats om fjärde kvartalet i år eller första kvartalet 2003. Sedan finns det rent konceptuellt flera bolag där man teoretiskt kan tänka sig en börsnotering; Camfil, Lindab, Dahls med flera – men börsen är som sagt inget huvudspår för dem, vi får se vad som händer.”
Hur känns det på köpsidan? ”Vi har tittat på 20-25 förvärvsobjekt i år och en del av dem lever vidare. Flödesmässigt ser det bra ut på marknaden men antalet avslut har varit färre – helt enkelt för att det är allt svårare att köpa bolag. De senaste 10-20 åren har så gott som varje affär visat sig vara god, så är det inte nu. Det krävs mer arbete för att få till lyckade affärer.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.