Red Valör: Paradoxernas land
Valör har, liksom många andra medelålders damer och herrar ibekantskapskretsen, alltid varit mån om att ha ett hyfsat hum omtingens tillstånd. Signaturen har varit en intresserad åskådareav utvecklingen i mer än ett halvt sekel och har försökt attsätta in alla informationsbitar i sitt rätta sammanhang, heltenkelt. Ändå visar det sig, när vi skrapar på några av de mytersom omger oss, att ingenting är så enkelt som det borde vara.Tror du dig också se något mönster i tillvaron? Känner du tillnågra grundläggande sanningar i en i övrigt instabil värld?Vänta bara tills du tagit del av den senaste veckans skörd avmotsägelsefulla observationer.
Ledarskapsparadoxen
Om fenomenet ledarskap har intresserat näringsliv ochförvaltning i mer än trettio år och om vi under tiden utvecklatmetoder för att bedöma ledares kvalifikationer ur alla tänkbaraaspekter, liksom system för att kombinera ledare ocharbetssituationer. Och rekryteringsfirmor och ledarskapskurserhar växt upp ur marken i en takt som svampar bara kan drömma om.Och var och en löper risk att när som helst bli ersatt av enNissa från Girlpower om galoscherna inte passar. Och om allaförutsättningar för ett gynnsamt arbetsklimat alltså finns.Hur kommer det sig då att rikets viktigaste organ, regeringen,har en av landets sämsta chefer och ett så dåligt ledarskap attministrar hoppar av titt som tätt? Och hur kommer det sig attutbrändhet samtidigt är på väg att bli en folksjukdom?
Sanningsvittnesparadoxen
Om möjligheterna att mäta och förutse ekonomiska faktorer avalla de slag, alltifrån Sveriges övergripande nationalekonomitill balansräkningsdetaljer hos börsföretagen, aldrig har varitbättre, tack vare en snabbt växande datorkapacitet och flerprofessionella bedömare än någonsin tidigare. Och mediernasnabbare, och via fler kanaler än förr i tiden, förmedlar allarelevanta data till den som så önskar.Hur kommer det sig då att pressgrannar till Valör inte finnernågon mer intressant person att intervjua om sanningen omtillståndet i svenska företag än en trettiotreårigfondförvaltare från USA?
Allt-går-att-lösa-paradoxen
Om näringslivet är kapabelt att överleva i en allt mer inveckladekonomi, där godsflöden flyter just-in-time-mässigt,investeringar med trettio års livslängd värderas i realtid, därallt som tidigare gjordes i verkliga livet går precis lika braatt göra via internet (fast till en bråkdel av kostnaden) därman faktiskt kan köpa passagerarresor till månen, där enmikrougn innehåller mer avancerad processorkapacitet än deförsta datorerna, för att inte tala om en riktigt begåvadmobiltelefon. Där allting, kort sagt, tycks gå att ordna.Hur kommer det sig då att det visat sig vara hart när omöjligtför unga män att utnyttja sin möjlighet till pappaledighet pågrund av att det är omöjligt att lösa frågan om ersättare?
Leta-där-det-är-ljust-paradoxen
Om finansbranschen rekryterar fler och fler räknesnillen,årligen investerar mångmiljardbelopp i avancerade datorsystemför att kunna göra alltmer sofistikerade värderingar avvärdepapper, bygger upp stora specialiststaber för varje branschoch typ av risk. Om allt således går att beräkna och värdera,exakt på decimalen.Hur kommer det sig då att de flesta stora beslut fortfarande taspå basis av helhetsbedömningar, historisk erfarenhet ochmaggropskänsla?
Oslagbarhetsparadoxen
Om H&M är ett så fantastiskt företag att det bör värderas till56 gånger årsvinsten och sjutton gånger bokvärdet, vilket ärfinansmarknadens sätt att säga att det här trädet inte bara skaväxa till himlen, det kommer att ge frukter av ädlaste guldockså. Hur kommer det sig då att bolaget tillåts lämna minsta möjligainformation till aktiemarknaden med hänvisning till att det intevill ge konkurrenterna information som ger dem möjligheter attkopiera oss?
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.