Regeringen höjer BNP-prognos för i år – sänker för 2024

Följderna av stigande priser och räntor syns allt tydligare i svensk ekonomi, konstaterar Finansdepartementet i sin senaste prognos för den makroekonomiska utvecklingen och de offentliga finanserna som presenteras i dag.
Regeringen höjer BNP-prognos för i år – sänker för 2024 - Finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: Henrik Gustafsson Nicander / TT

Svenska hushållens konsumtion har minskat fyra kvartal i rad och regeringen väntar sig att detta kommer att hålla i sig och förstärkas något under året.

”Den höga inflationen och de snabbt stigande räntorna har gett hushållen mindre ekonomiskt rörelseutrymme och vi ser nu en tydlig effekt på konsumtionen och bostadsinvesteringarna”, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Finansdepartementet spår att Sveriges BNP sjunker med 0,4 procent i år. Prognosen i april var en nedgång med 1,0 procent. Förklaringen är förhållandevis stark export under inledningen av året. Vidare har positiva tendenser synts på arbetsmarknaden där efterfrågan på arbetskraft har utvecklats bättre än väntat. Svantesson varnar dock för att den stramare penningpolitiken inte slagit igenom full än.

Under 2024 väntas svensk tillväxt bli 0,8 procent, jämfört med tidigare prognos 1,2 procent.

Departementet räknar med att konjunkturen förstärks under 2025 när inflationen faller tillbaka, hushållens realinkomster ökar i snabbare takt och efterfrågan i omvärlden stiger. Svantesson understryker dock att osäkerheten om framtiden är stor.

Slutligen noterar Svantesson att torkan riskerar att drabba lantbrukare vilket kan pressa upp priser på livsmedel och andra varor ytterligare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets