Regeringen inför omsättningsstöd för företagen

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterar idag ett stöd som ska göra det möjligt för företag att överbrygga den akuta krisen och underlätta i omställningen av verksamheterna. Det handlar om ett stöd på totalt 39 miljarder kronor, meddelas det vid en presskonferens.
Magdalena Andersson
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar regeringens omställningsstöd under en pressträff i Rosenbad. Regeringen och samarbetspartierna har beslutat om 39 miljarder i omställningsstöd till företag under pandemin.
“Syftet är att stödet ska göra det möjligt för företag att överbrygga den akuta krisen och samtidigt underlätta för företag att ställa om och anpassa sin verksamhet. Det kan till exempel vara restauranger som behöver sälja en större del av maten som hämtmat, eller taxiverksamhet som kan ställa om till leveranser. Det kan också röra sig om större tillverkningsföretag som ställer om till produktion av exempelvis sjukvårdsmaterial”, skriver Finansdepartementet i ett pressmeddelande.

Storleken på stödet baseras på hur stort omsättningsbortfall ett företag har haft och varierar mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april.

För att kvalificera sig behöver företaget ha en omsättning på över 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret och ett omsättningstapp på minst 30 procent i årstakt.

Enligt Finansdepartementets beräkningar kan upp emot 180 000 företag komma att ha rätt till stödet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.