Regeringen lägger fram vårändringsbudgeten

Regeringen och Sverigedemokraterna - de så kallade Tidöpartierna - har tillsammans lämnat in och presenterat sin vårändringsbudgeten för 2023. Fokus ligger på inflationen och att hjälpa ekonomiskt utsatta hushåll. Sammanlagt uppgår förslagen till 4 miljarder kronor.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: Pontus Lundahl / TT

”I vårändringsbudgeten höjer vi tillfälligt bostadsbidraget för ekonomiskt utsatta barnfamiljer och satsar på yrkesutbildning för att få fler i arbete. Med satsningar på försvaret och på att förebygga kriminalitet ökar vi tryggheten i Sverige”, säger finansminister Elisabeth Svantesson i ett uttalande.

För att lösa utmaningarna vill regeringen stötta utsatta hushåll genom att förlänga det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag. Man avsätter även pengar ”för att förbättra konkurrensen i branscher med stora prisökningar”.

Vidare håller man kvar skattenedsättningen på jordbruksdiesel till EU:s miniminivå för åren 2024 och 2025.

Riktade bidrag kommer även ges till Arbetsförmedlingen för att handskas med den höga arbetslösheten.

”När det ekonomiska läget tillåter kommer regeringen även föreslå att skatten på arbete sänks ytterligare. Regeringen avser också att föreslå en stor bidragsreform för att öka incitamenten för människor att börja arbeta”, går det att läsa i pressmeddelandet.

Tidöpartierna vill även utöka uppdraget till den utredning som undersöker skattereglerna för entreprenörer, de så kallade 3:12-reglerna. De nya delarna av uppdraget ska främja entreprenörskap och underlätta ägarskiften. Man har även börjat arbeta för att minska företagens kostnader. Under våren ska en kommission tillsättas som ska undersöka hur produktionstillväxten i landet kan höjas.

Vårändringsbudgeten berör även områden som ska öka tryggheten i landet. Det görs bland annat genom att stärka Säkerhetspolisen och Kriminalvården, men även genom att stärka utbildningsväsendet genom att öka stöden till elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Under 2023 kommer 724 miljoner kronor avsättas till att skapa förutsättningar och snabba på ett svenskt Nato-medlemskap.

Regeringen kommer hålla pressträff om budgeten klockan 08.30 idag.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets