Regeringen satsar en kvarts miljard för att stoppa den kriminella ekonomin

Regeringen gör en satsning i vårändringsbudgeten för att strypa den kriminella ekonomin, en del av den grova organiserade brottsligheten.
Regeringen satsar en kvarts miljard för att stoppa den kriminella ekonomin - WEB_INRIKES
Gruppledare Lina Nordquist (L), ekonomisk-politisk talesperson Oscar Sjöstedt (SD), finansminister Elisabeth Svantesson (M), presenterar satsningar för att stoppa den kriminella ekonomin. Foto: Samuel Steén / TT

Det handlar om en förstärkning på drygt en kvarts miljard kronor till myndigheter som på olika sätt arbetar med att motverka den kriminella ekonomin. Det framgår av ett pressmeddelande.

Tillskottet fördelas inom tre områden: Skärpt säkerhet, bättre informationsutbyte mellan myndigheter och ökade kontroller. Detta utifrån att kriminella organisationers verksamhet blir alltmer avancerad.

Pengarna fördelas över tio myndigheter, bland annat med ansvar inom skatt, tull, obetalda skulder, regelefterlevnad på arbetsmarknaden, ersättningar och bidrag, studiemedel och tillstånd inom vård och omsorg.

”Att stoppa in- och utförsel av olagliga varor och stöldgods är en viktig del i vårt arbete mot de kriminella gängen”, säger ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt bland annat.

Arbetslivskriminaliteten beskrivs som en inkomstkälla för den kriminella ekonomin och här förstärks satsningen med 30 miljoner kronor.

”Arbetslivskriminaliteten gör fusk till en konkurrensfördel så att hederliga företag slås ut och leder till att människor utsätts för människohandel och människoexploatering”, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.