Regeringen väljer samhällsinvesteringar före skattesänkningar

Statsminister Stefan Löfven (S) säger under onsdagens partiledardebatt i riksdagen att den goda ekonomiska utvecklingen i Sverige hålls tillbaks av tidigare underinvesteringar under alliansregeringen, och att hans därför regering väljer en annan väg med samhällsinvesteringar före skattesänkningar.

Statsministern nämner tidigare investeringar som initieras under året, men uppger att uppgiften har växt sedan regeringen tillträdde. Regeringen avser därför att öka reformtakten för att ”kraftigt öka bostadsbyggandet”, och tar därför initiativ till breda politiska samtal gällande bostadspolitiken, vilket SIX skrev om tidigare under morgonen.

”Sverige behöver investeringar. Vi behöver samarbete. Jag välkomnar de många överenskommelser som nåddes föra året, jag ser fram emot nya för det är bra för Sverige”, konkluderar Löfven.

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger under sin replik att de flesta av regeringens bostadspolitiska förslag antagligen är gamla eller innehållslösa och anklagar regeringen för att inte ha någon egen bostadspolitik.

Liberalerna vill se marknadshyror för nyproduktion istället för subventioner säger Björklund – som samtidigt instämmer med regeringens avregleringsförslag.

”När vi har brist och en fri hyressättning vet vi vart hyrorna åker, och de åker uppåt”, replikerar Löfven.

Centerpartiets Anders W Johnsson frågar statsministern om regeringen är beredd att sätta sig i breda politiska samtal och vända på alla stenar, även de som är ideologiskt känsliga, för att få fler människor i arbete.

Stefan Löfven svarar med att nämna de åtgärder som regeringen redan aviserat, men avslutar med att säga att svaret är ja. Han tillägger samtidigt att han inte tänker rasera det som gör Sverige starkt, att människor kan gå till ett jobb som de kan försörja sig på.

”Jag tänker inte knäcka det som är Sveriges framgång, det är den svenska modellen, det är den nordiska modellen – där tar jag fighten”, säger Löfven.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets