Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag

Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag, där det inte finns någon insättningsgaranti om företaget går i konkurs. Det skriver regeringen i en debattartikel som publiceras i Dagens Industri.
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag - per-bolund-700_binary_6959768.jpg
Per Bolund. Foto:TT
”Det innebär att privatpersoner kan förlora sina besparingar. Så ska det inte vara. Därför lägger vi nu fram ett förslag om förbud mot dessa företag”, skriver Per Bolund, finansmarknadsminister (MP) och Lena Micko, civilminister med ansvar för konsumentpolitik (S).

Regeringen har i dag överlämnat en remiss till Lagrådet med förslag om att inlåningsföretag inte längre ska få driva inlåningsverksamhet. Inlåningsverksamhet ska istället som huvudregel drivas av banker.

Ekonomiska föreningar, bland annat HSB och OK, kommer dock att få fortsätta fortsätta att driva sin inlåningsverksamhet, skriver regeringen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.