Regeringens budget innehåller reformer på 40 miljarder

Sverige går in i en konjunkturnedgång under 2023 och 2024, men det kommer en återhämtning 2025.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: Pontus Lundahl / TT

Det säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) vid en presskonferens på Harpsund på torsdagen.

– Sverige går in i en lågkonjunktur men vi ser en ljusning framåt 2025. Läget är dyster, men vi är övertygade om att det går att ta oss igenom detta tillsammans.

Svantesson framhåller att det är den höga kärninflationen som är roten till många av Sveriges problem. Hon bedömer att inflationen har nått sin toppnivå och kommer sjunka framöver.

Elisabeth Svantesson meddelar att reformerna i den kommande höstbudgeten beräknas uppgå till omkring 40 miljarder kronor. Regeringen förhandlar nu om 2024 års budget.

– Vi kommer behöva göra ett antal tuffa prioriteringar för att inte riskera att elda på inflationen. Samtidigt är det uppenbart att utsatta hushåll och välfärden kommer behöva stöd genom den här svåra tiden. Vi kommer inte lämna dem i sticket. Bedömningen är att reformerna i budgeten kommer uppgå till omkring 40 miljarder kronor, säger Svantesson.

Finansdepartementets prognos är nu att Sveriges BNP sjunker 0,8 procent i år för att därefter stiga 1,0 och 2,9 procent under 2024-2025. Tidigare prognos från i juni var en minskning med 0,4 procent i år och en tillväxt på 0,8 respektive 2,7 procent under 2024-2025.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.