Rehn: Den ekonomiska nedgången är inte tillfällig

Den senaste tidens ekonomiska inbromsning bör inte längre ses som en kort, temporär nedgång, eller "soft patch". Det sade ECB-rådsledamoten Olli Rehn i en intervju med Börsen-Zeitung, enligt Bloomberg News.

Han sade att som centralbank “bör vi förbereda oss i fall det är en starkare och mer utdragen inbromsning i tillväxten”.

“Vi är redo att vidta ytterligare åtgärder om vi tror att det är nödvändigt för att uppnå vårt prisstabilitetsmål på medellång sikt och på ett uthålligt sätt”, sade Olli Rehn.

Han sade också att marknadsbaserade inflationsförväntningar fortsatt är för låga, och “det är skäl till oro”.

“Vi kan inte förneka att det finns tvivel bland marknadsaktörer och allmänhet om kapaciteten hos centralbanken att uppnå prisstabilitetsmålet”, sade Olli Rehn.

Han sade också att det nu är särskilt viktigt att ECB är mycket tydliga i såväl beslutsfattande som kommunikation.

Vi måste understryka vår beslutsamhet och kapacitet att vidta penningpolitiska åtgärder som hjälper till att uppnå vårt prisstabilitetsmål”, sade Olli Rehn.

Han sade att ECB har ett antal instrument att använda som är “mycket effektiva”, och som paket kan de också ha större effekt än om de används isolerat. Han påpekade också att ECB ännu inte har avslutat QE-programmet, och “vi kan också återuppta köpen av nya tillgångar när som helst”.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här